Hlavní obsah

Byli to hrdinové. Boj nekončí. Čeští politici vyjadřují soustrast nad smrtí vojáků v Afghánistánu

V zemi může v současné době podle dosavadního mandátu sloužit až 250 českých vojáků.Video: Jan Marek, Twitter.com, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ke zprávě o smrti tří českých vojáků v Afghánistánu se vyjádřil již i prezident Miloš Zeman nebo premiér vlády Andrej Babiš.

Článek

„Hluboká lítost a soustrast všem příbuzným obětí sebevražedného atentátu. Nemělo by nás to však odrazovat od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem,” uvedl prezident republiky a vrchní velitel ozbrojených sil České republiky Miloš Zeman prostřednictvím Twitteru svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

K sebevražednému útoku na tři české vojáky a další tři členy rutinní hlídky se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Generální štáb Armády ČR uvedl, že jednotka hlídkovala v okolí základny Bagrám v provincii Parván, když na ni ve 3:50 SELČ radikálové zaútočili.

„Byla spatřena pouze jedna osoba, jež se odpálila v prostoru, který byl vybrán natolik, že následky byly fatální,” doplnil zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner, jenž současně zveřejnil jména zabitých.

Lítost nad smrtí vojáků vyjádřil i premiér vlády ČR Andrej Babiš. Ocenil jejich služby vlasti a vyslovil svou nejhlubší soustrast jejich rodinám a pozůstalým.

Jednoho Američana a dva vojáky afghánské armády z patroly výbuch zranil. Rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek však na misi v Afghánistánu následkem exploze zemřeli.

Lítost nad smrtí příslušníků podpůrné mise NATO v Afghánistánu a zraněním jejího dalšího člena i dvou afghánských vojáků vyjádřil vrchní velitel amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu armádní generál John Nicholson. „Jejich oběť ještě více posílí naše odhodlání,” řekl.

Prezident Miloš Zeman, jenž již také vyjádřil svoji soustrast, má ve středu přivítat armádní speciál, který přepraví ostatky vojáků do Česka.

Dále se k neštěstí vyjádřila také předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová. Podle ní útok atentátníka opět připomíná, že svět není bezpečné místo a že proti terorismu musíme i nadále bojovat.

„Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast,” dodal ministr obrany Lubomír Metnar.

Reklama

Doporučované