Hlavní obsah

Byt jako poklad. Nabídka volných realit na trhu padá, ukazují údaje největšího portálu

Nejrychleji se prodávají malé byty typu 2+kk. Mimo velká města je ale největší poptávka po rodinných domech.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatímco ještě v roce 2011 měl největší tuzemský realitní server Sreality.cz v nabídce zhruba 200 tisíc nemovitostí, v roce 2017 na něm bylo asi 179 tisíc inzerátů, dnes je jich asi 85 tisíc.

Článek

Lidé „sedí“ na bytech. Mít v současnosti vlastní bydlení rovná se téměř pokladu a tomu odpovídá fakt, že nabídka bytů na prodej znatelně klesla.

Důvodů je podle Hany Kořínkové z největšího tuzemského realitního portálu Sreality.cz hned několik.

„V roce 2011 nabídka dramaticky převyšovala poptávku po nemovitostech. V roce 2017 byla situace opačná. Nákupu nemovitosti samozřejmě nahrávala situace hypotečního trhu i nízké úrokové sazby. V tuto chvíli vidíme, že poptávka postupně ubývá,“ dodává Kořínková s tím, že v minulosti také jednu nemovitost často nabízelo více realitních kanceláří a dnes kladou důraz na exkluzivitu.

Od roku 2011 také výrazně vzrostla cena nemovitostí. Například v Praze či v Brně někdy až o více než 50 procent.

Největší poptávka je pak podle serveru Sreality.cz dlouhodobě po domech – to však platí mimo Prahu a velká města. „Tam jsou na vzestupu malometrážní byty 1+kk, 2+kk. Tyto nemovitosti jsou následně často používané k nájemnímu bydlení,“ dodává Kořínková.

Reklama

Související témata:

Doporučované