Hlavní obsah

Býval policistou. Lidé věřili, že jim pomůže z dluhových pastí. A přišli o majetky

Záhady Josefa Klímy z 17. 10. 2019: Býval policistou. Sliboval lidem, že je vytáhne z dluhových pastí. A přišli o majetky.Video: Lukáš Šereš

 

Reklama

„S ním to bylo opravdu hrozné,“ stýská si čerstvý vdovec, čtyřiaosmdesátiletý Miroslav Šorejs. „Říkal, jak všechno zařídí, ale nakonec to zařídil tak, abyste nic neměl.“

Článek

Miroslav Šorejs před pár lety, ještě za života manželky, daroval jedné z dcer (Janě) pozemek sousedící s jejich domem. Chtěla si tam postavit vlastní bydlení. Jenže jak se ukázalo, dcera byla zadlužená a po pozemku okamžitě skočili exekutoři. V této svízelné situaci, kdy hrozilo, že rodina o pozemek přijde, se zčistajasna objevil spasitel. Jistý Josef Záhora, majitel realitní kanceláře v Liberci.

„Je bývalý policista, tak umí hezky mluvit. A staří lidé na to slyší,“ říká Hana Bányiová, druhá z dcer manželů Šorejsových. „Takže mu podepsali všechno. Souhlasili se vším, protože mu věřili, že jim pomůže oddlužit sestru a že pozemek jim zůstane. Ale bohužel on to myslel úplně jinak.“

Jak tvrdí, Josef Záhora rodině slíbil, že dluhy Jany Šorejsové vyřeší tak, aby pozemek rodině zůstal. Zaplatil za ni exekuce ve výši zhruba půl milionu korun a ona mu měla peníze zase vrátit. Jako pojistku s ní sepsal tzv. smlouvu o zajišťovacím převodu práva, na základě které se stal vlastníkem pozemku on, respektive jeho realitní firma. Ve smlouvě stojí, že pokud mu Jana Šorejsová peníze vrátí, pozemek se automaticky převede zpátky na ni. Byl tam ale poměrně zásadní háček – na vrácení peněz dostala šibeniční termín.

„Podepsala mu smlouvu, že ty peníze, co za ni zaplatí, mu vrátí do měsíce. Člověk, který má exekuce, banka s ním nespolupracuje…“ pokračuje Hana Bányiová.

Pozemek rodiny Šorejsových dnes působí zpustle a na první pohled se zdá, že nemá valnou cenu. Ovšem nachází se na okraji Liberce a jako parcela pro rodinný domek s výhledem na Ještěd je docela lukrativní. Pro Šorejsovy má ale ještě další význam. „Mám tam dvě studny, odkud beru vodu, a také kus dvora,“ vysvětluje Miroslav Šorejs.

Šorejsovi se proto rozhodli zachránit pozemek stůj co stůj. Josef Záhora jim prý měl nabídnout jednoduché řešení – když mu peníze za dceru zaplatí, pozemek zase zpátky převede na rodinu Šorejsových. A protože Šorejsovi tolik peněz neměli, půjčili si je, aby Záhoru vyplatili. Jenže on na ně pozemek zpátky už nepřevedl. Následně dal pozemek do dražby a dnes už ho vlastní někdo jiný. Rodině Šorejsových tak zůstal jen dluh u banky, který musí splácet.

Josef Záhora je bývalý policista. Na liberecké kriminálce vedl oddělení, které se zabývalo krádežemi aut. Od policie posléze odešel, a to v souvislosti s kauzou, kvůli které se ocitl až na lavici obžalovaných. Podle obžaloby měl brát úplatky od lidí, jejichž auta byla pravděpodobně kradená a která policie zabavila. Peníze měly být za to, že Záhora zařídí, aby jim policie jejich auta zase vrátila. Prokázat vinu se ovšem žalobcům nepodařilo, soud Josefa Záhoru očistil.

Po odchodu do civilu si založil realitní kancelář. A dnes pracuje na městském úřadě v Mnichově Hradišti jako vedoucí sociálního odboru. Tam ho reportéři pořadu Záhady Josefa Klímy také navštívili, aby se k případu vyjádřil. A nejen k němu, momentálně totiž probíhá soudní proces, ve kterém je obžalovaný z podvodu a zpronevěry ještě v dalších třech případech. „S obviněním nesouhlasím, ale vyjadřovat se nebudu. Přijďte se podívat k soudu,“ odmítl Záhora komentář.

Jak reagoval na další otázky? A jaká byla jeho role v jiném případu, kdy důchodkyně přišla o dům v hodnotě zhruba 1,5 milionu korun? Odpovědi v úvodní reportáži.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované