Hlavní obsah

Bývalá slovenská tenistka Cibulková měla očkovací protekci. Lidé ji kritizují

Foto: Profimedia.cz

Bývalá slovenská tenistka Dominika Cibulková.

Reklama

Slovensko pobouřilo přednostní naočkování bývalé tenistky Dominiky Cibulkové během první fáze očkování, kdy mají být očkovaní například zdravotníci. Podle Cibulkové, která se stala terčem vtipu i kritiky, šlo o omyl.

Článek

Podle posledních dat zatím Slovensko naočkovalo přes 20 tisíc lidí. Ještě minulý týden zdejší ministerstvo zdravotnictví zdůrazňovalo, že nemocnice nesmí do seznamu očkovaných přednostně zařazovat žádné osoby. Jenže podle informací Denníku N se mezi prvních 20 tisíc očkovaných dostala i bývalá tenistka Dominika Cibulková a její manžel, a to ačkoli nespadají do žádné z kategorií první fáze očkování. Cibulková tvrdí, že šlo o omyl.

Upřednostnit měla Cibulkovou Univerzitní nemocnice v Bratislavě během minulého týdne na jednom ze třech očkovacích stanovištích, konkrétně v Nemocnici akad. L. Dérera. Nemocnice po zveřejnění zprávy následně potvrdila, že vakcínu dostal také Cibulkové manžel Michal Navara. Zařízení tvrdí, že Cibulkovou do seznamu „samovolně a neoprávněně“ doplnil jeden z pracovníků vakcinačního centra, píše server SME.

K očkování se bývalá tenistka měla podle svých slov dostat tak, že se při návštěvě svého známého v nemocnici zeptala, kdy by mohla přijít na řadu s očkováním. „Kdybych tušila, že se dopouštím vážného pochybení a že jen nevyplňuji prázdné místo v pořadníku, v žádném případě bych tu možnost nevyužila. Vzniklá situace mě velmi mrzí, ve vztahu ke všem lidem, kteří na vakcínu čekají,“ uvedla Cibulková na svém instagramovém účtu.

S Cibulkovou „to nevyšlo”

Kauza může mít ale podle ní také pozitivní efekt. „Budu ráda, když celá tato nešťastná událost bude mít pozitivní efekt v tom, že přesvědčí co nejvíc lidí o potřebě očkování,“ dodala ve svém příspěvku. Jenže tajné naočkování tenistky mezitím kritizovali politici i lidé na sociálních sítích.

Slovenský premiér Igor Matovič označil způsob, jakým došlo k očkování, za selhání očkovacího centra. Na svém facebookovém profilu uvedl, že bude vyžadovat okamžité zpřísnění opatření, která podobným selháním v budoucnu zabrání. Matovič napsal, že je potřeba k očkování přesvědčit co nejvíce lidí a Cibulková byla pro takovou kampaň „jako stvořená“. „Bohužel, nevyšlo to,“ dodal Matovič.

„Nemám problém, když denně při vakcinaci tisíců lidí podle pořadníku budou naočkovány tři čtyři známé osobnosti s cílem propagace očkování mezi pochybujícími,“ cituje předsedu vlády deník SME. „Dělat to tajně není fér, dělat to veřejně je propagace správné věci,“ dodal premiér k očkování.

Omluvu Cibulkové nakonec přijalo i ministerstvo zdravotnictví, které se původně o celé kauze vyjádřilo jako o „neúctě ke zdravotníkům, kteří měsíce bojují v první linii“. „Vítáme, že se paní Cibulková dodatečně vyjádřila a chce pomoci v osvětové kampani. V této chvíli je však nejlepší formou kampaně dobrovolná práce v nemocnicích, nebo informování o vážnosti onemocnění covid-19 a důležitosti očkování,“ cituje vyjádření resortu Pravda.sk.

Veřejnost a média ale kritikou na adresu bývalé tenistky nešetří. Deník Hospodárské noviny uvádí, že se tak Cibulková zařadila v očích veřejnosti mezi papaláše a výrazně zkomplikovala práci ministerstvu zdravotnictví s plánovanou kampaní na propagaci očkování, které se měly účastnit známé osobnosti včetně sportovců.

Kaufland na adresu tenistky vtipkoval

Deník také připomíná starší kauzu, kdy bývalá nejlepší slovenská tenistka spolu s dalšími sportovci propagovala homeopatika. „Věřím tomu, i můj trenér funguje na homeopatikách a vidím, že mu to pomáhá,“ nechala se slyšet Cibulková. Proti kampani se tehdy postavili šéfové Lékařského odborového sdružení i Slovenské lékárnické komory, podle kterých byla kampaň neetická a nebezpečná.

Tenistka se během neděle stala terčem mnoha vtipů na sociálních sítích, na incident reagoval například i obchodní řetězec Kaufland. „Na očkování si většina z nás musí ještě počkat, posilňovat svou imunitu ale můžete i teď. Například zeleninou z naší akční nabídky,“ napsala společnost na své facebookové stránce k obrázku cibule s textem „S cibulkou na zdraví“.

Ředitelka nemocnice Renáta Vandriaková podle své mluvčí neměla informace o tom, že by se k očkování dostal někdo mimo oficiální seznamy. Upřednostnění kohokoli označila nemocnice za nepřípustné a za událost se omluvila. Pracovník očkovacího centra, který tenistku přednostně naočkoval, se od pondělí už nebude vakcinace účastnit.

Univerzitní nemocnice také oznámila plán zavést dvojité kontroly seznamů pro očkování, personál pak podstoupí opětovné proškolení, píše server SME. Ministerstvo zdravotnictví podle Denníku N přislíbilo, že u nemocnic prověří, zda nedošlo nebo nedochází k porušení pravidel při očkování, seznam očkovaných ale nezveřejní. „Upozorňujeme, že informace o očkování konkrétní osoby je informací podléhající ochraně informací o zdravotním stavu. V rámci platné legislativy ji veřejnosti bez souhlasu osoby nemůže nemocnice nebo ministerstvo poskytnout,“ cituje deník vyjádření resortu.

Slovensko, které začalo očkovat 26. prosince, je zatím stále v první fázi očkování. V té země očkuje zdravotníky, pracovníky kritické infrastruktury a osoby pracující v sociálních službách. Běžná populace, která netrpí nějakým chronickým onemocněním, není ve vyšším věku, nebo nemá rizikové zaměstnání, by měla přijít na řadu během jara.

Reklama

Související témata:

Doporučované