Hlavní obsah

Bývalé domy s pečovatelskou službou promění Bohumín na byty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dva bývalé domy s pečovatelskou službou v Bohumíně na Karvinsku se promění na 11 bytů. Přestavba už začala a práce za zhruba 30 milionů korun budou hotovy v příštím roce. ČTK to dnes sdělila mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Článek

„Domy spolu sousedí a několik let byly prázdné, protože už neodpovídaly současným standardům pro domy s pečovatelskou službou. Chtěli jsme je prodat, ale báli jsme se, že by v nich bezprostředně po koupi vznikla soukromá ubytovna pro sociálně slabé a nepřizpůsobivé. Proto jsme s konečným rozhodnutím vyčkávali. A protože jsme zaznamenali velký zájem o městské byty ve Starém Bohumíně, rozhodli jsme se nakonec pro jejich rekonstrukci na moderní bydlení,“ uvedl starosta Petr Vícha (ČSSD).

Rozsáhlá rekonstrukce objektů počítá s kompletní přeměnou dispozic, na původních místech zůstanou jen schodiště. V domech, jejichž přestavbu město uhradí s pomocí úvěru, už začaly bourací práce. Po opravách budou nové rozvody elektřiny, vody i topení, oba objekty budou napojeny na kanalizaci a budou mít nové střechy.

Byty budou mít velikost od 35 do 90 metrů čtverečních. „Čtyři budou třípokojové, čtyři dvoupokojové, dva jednopokojové a jeden jednopokojový s kuchyňským koutem. Jeden z třípokojových bytů bude navíc mezonetový, protože se využije podkrovní místnost a díky vnitřnímu schodišti se propojí s prostorem pod ní,“ uvedla Balcarová.

Oba objekty jsou součástí památkově chráněného území ve Starém Bohumíně, který je nejstarší částí města. „S ohledem na to proto například okna dostanou původní velikost i členění. Navíc budou dřevěná s izolačním dvojsklem. Historické fasády se štukatérskými prvky se dočkají citlivé opravy s nátěrem. Jedna budova bude nově šedá se zelenými okny a červenou střechou, druhá světle hnědá s tmavě hnědými okny a černou střechou,“ řekla mluvčí. Po přestavbě vznikne v dvorní části 18 parkovacích míst, přibude zeleň nebo zastřešené místo pro kontejnery na odpad.

Reklama

Doporučované