Hlavní obsah

Bývalý gambijský prezident vybílil státní pokladnu a utekl do exilu

Bývalý gambijský prezident vybílil státní pokladnu a utekl.

 

Reklama

Yahya Jammeh s sebou odvezl i luxusní automobily. Odstoupit z čela země ho donutili až vojáci Hospodářského společenství západoafrických států.

Článek

Dlouholetý vládce západoafrické Gambie Yahya Jammeh se po dvaadvaceti letech uchýlil do exilu a přenechal vedení země demokraticky zvolenému Adamu Barrowovi, jenž zvítězil v prosincových volbách. Před odletem z Gambie Jammeh podle slov poradce nového prezidenta systematicky vybíral finance ze státní pokladny a jen za poslední dva týdny vzal téměř 11,5 milionu dolarů (zhruba 290 milionů Kč). „Podle informací, které jsme obdrželi, nejsou ve státní pokladně žádné peníze,” uvedl nový prezident Barrow.

Na palubě nákladního letadla, jež doprovázelo Jammehův soukromý letoun se členy jeho rodiny, bylo podle informací poradců nového prezidenta Barrowa i několik luxusních automobilů a další luxusní zboží.

Rabování v Gambii pokračuje! 13 luxusních automobilů bylo naloženo do čadského nákladního letadla. Afrika má před sebou dlouhou cestu.

Yahya Jammeh se dostal k moci v roce 1994 pučem. Organizace na ochranu lidských práv jej obviňují ze smrti mnoha politických odpůrců, z potlačování práv homosexuálů a také z přísného přístupu k médiím. Po prezidentských volbách, které se konaly v prosinci loňského roku, odmítl Jammeh uznat, že jeho soupeř Adama Barrow zvítězil. K odchodu ho nakonec přiměl tlak členů Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS). Do Gambie ve čtvrtek vstoupily ozbrojené síly Senegalu, Nigérie, Ghany, Mali a Toga, aby zajistily předání moci Barrowovi.

Barrow byl uveden do úřadu ve čtvrtek v sousedním Senegalu s podporou mezinárodního společenství. Kvůli obavám o svou bezpečnost tam zatím zůstává, do Gambie se ale hodlá vrátit co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Doporučované