Hlavní obsah

Bývalý „mozek" protikorupční policie přišel o prověrku neprávem, rozhodl soud

Soud: Jan Petržílek přišel o bezpečnostní prověrku neprávem.

 

Reklama

Před třemi lety přišel Jan Petržílek, bývalý důstojník tajné služby BIS a protikorupční policie obviněný z vynášení informací, o bezpečnostní prověrku. Nejvyšší správní soud teď rozhodl, že neprávem.

Článek

V kauze někdejšího šéfanalytika protikorupční policie Jana Petržílka padl nový soudní verdikt.

Netýká se však podstaty celé kauzy, tedy toho, zda Petržílek ještě za svého působení v tajné službě BIS vynesl odposlechy podnikatele Romana Janouška a exprimátora Pavla Béma a předal je politickému zákulisnímu hráči Vítu Bártovi.

Nejvyšší správní soud rozhodl, že Petržílek přišel neprávem o svou bezpečnostní prověrku. Ta je pro něj důležitá, protože podle zdrojů z jeho okolí stále věří, že by se mohl - pokud se očistí - vrátit k policii. V takovém případě by se mu prověrka hodila.

Petržílkův advokát Lukáš Trojan nechtěl rozhodnutí soudu komentovat, protože se ještě neseznámil s jeho kompletním zněním.

Zpátky na NBÚ

Národní bezpečnostní úřad teď bude muset o prověrce rozhodnout znovu. Situace se však zásadně změnila.

Nově totiž NBÚ řídí Jiří Lang - bývalý dlouholetý šéf BIS a tedy i bývalý Petržílkův nadřízený. Navíc, když se na poradě tajné služby řešil únik nahrávek dua Bém-Janoušek, Lang označil Petržílka za zrádce svých kolegů.

Reklama

Doporučované