Hlavní obsah

Bývalý šéf FBI Comey v nové knize kritizuje Donalda Trumpa. Ten ho označil za nedůvěryhodného slizouna

James Comey kritizuje v knize Donalda Trumpa.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Kniha bývalého šéfa americké federální policie Jamese Comeyho vyjde v USA příští týden. Vyvolává přitom smíšené reakce v médiích i na politické scéně. Podle jedněch se jedná o důležitou knihu se zásadními informacemi, podle kritiků jde pouze o laciný útok na hlavu státu.

Článek

Bývalý šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey ve své knize nešetří kritikou svého bývalého nadřízeného, prezidenta USA Donalda Trumpa. „Je nemorální, bez vztahu k pravdě a institucím,” píše o Trumpovi exšéf FBI. Kniha vyjde v USA příští týden.

Comey v knize uvádí podrobnosti o své spolupráci a komunikaci s Trumpem a také o rozhodování v případu neúspěšné prezidentské demokratické kandidátky Hillary Clintonové a jejího využívání soukromého e-mailu pro pracovní účely v době, kdy byla ministryní zahraničí.

Prezident se podle Comeyho rovněž snaží rozmazat hranici mezi policií a bezpečnostními složkami a politiky. Comey napsal, že na něj Trump činil nátlak kvůli vyšetřování ruské role v předloňských amerických volbách. Snažil se jej prý opakovaně přesvědčit, že informace o jeho údajném styku s prostitutkami v moskevském hotelu, které mohly sloužit Rusům jako potenciální materiál k vydírání, jsou vymyšlené.

Jako mafiánský boss

Comey, který před prací v FBI z pozice žalobce pracoval na rozložení newyorské zločinecké rodiny Gambinů, přirovnal Trumpa k mafiánskému bossovi. „Boss s absolutní kontrolou. Přísahy věrnosti. Vidění světa jako (souboje) nás proti nim. Lhaní o čemkoli, důležitém i méně důležitém, ve jménu jakéhosi principu loajality, který povyšuje organizaci nad morálnost a nad pravdu,“ popisuje Trumpa v knize.

Komentátoři amerických médií se o knize vyjadřují nejednoznačně. Zatímco podle některých přináší závažné informace, které zpochybňují Trumpovu způsobilost vést prezidentský úřad, podle jiných jde o laciné útoky na prezidenta v odvetě za Comeyho propuštění.

Proti Comeymu silně vystupují hlavně členové Republikánské strany. Podle CNN připravují rozsáhlou kampaň, jejímž cílem je exšéfa FBI zdiskreditovat. Celonárodní výbor republikánů například spustil web Prolhaný Comey, kde připomíná kritiku, která na Comeyho adresu padla ze strany opozičních demokratů.

Ti nelibě nesli Comeyho roli ve vyšetřování e-mailu někdejší prezidentské kandidátky Hillary Clintonové. Krátce před volbami totiž zveřejnil výsledky vyšetřování, podle kterého Clintonová nezodpovědně nakládala s přísně tajnými e-maily úřední povahy.

Odpověď prezidenta Trumpa na sebe nenechala dlouho čekat. V reakci na ukázky z knihy, které poskytla média, označil Trump Comeyho za „slabocha a nedůvěryhodného slizouna”. Podle Trumpa je Comey usvědčený lhář, který se mimo jiné dopustil úniku tajných informací.

Trump, jenž podle zdrojů televize CNN stihl sotva vstřebat hněv, který v něm vyvolaly pondělní razie u jeho advokáta Michaela Cohena, je znám prudkými reakcemi na nelichotivá tvrzení o své osobě. Lednové vydání k Trumpovi kritické knihy Oheň a hněv novináře Michaela Wolfa popuzený prezident komentoval několik dní a jeho právníci se neúspěšně snažili znemožnit její distribuci.

Reklama

Doporučované