Hlavní obsah

Byznys expremiéra Nečase s Číňany za 14 miliard korun: „Jedině Copperfield možná ví, jestli nám to vyjde“

Petr Nečas byl jako politik kritikem zelených zdrojů energie, teď s nimi podniká.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další nesplněný čínský slib: Investice do solárních, větrných a vodních elektráren, což měl být byznys firmy zastoupené expremiérem Petrem Nečasem.

Článek

O Velikonocích v roce 2016 to byla velká sláva a prezident Miloš Zeman se tvářil triumfálně jako vítěz: Prahu navštívil čínský prezident Si Ťin-pching a za velkého ceremoniálu a show se uzavřelo 17 ekonomických dohod.

Tyto obchody podle tehdejšího vyjádření prezidenta Zemana měly dosáhnout hodnoty 95 miliard korun jen do roku 2016. A do roku 2020 pak celkem 232 miliard korun. Po dvou letech je jasné, že z ohromující částky se stal v realitě sotva zlomek.

Nejviditelnější je krach Tvrdíkovy předlužené CEFC, kterou musela rychle zachraňovat jiná čínská státní společnost, CITIC.

Ovšem naprostá většina z dalších přislíbených investic se doposud vůbec ani neuskutečnila. Za jednou z nich stojí i expremiér Petr Nečas. Hodnotou 14 miliard korun patřil jeho obchod mezi největší.

Čínská firma China Guodian slíbila, že společně s Nečasovou firmou S.W.H. Group bude ve střední a východní Evropě investovat 550 milionů dolarů do obnovitelných zdrojů energie, a to do roku 2020.

Po velkých dohodách J&T Finance Group a mladoboleslavské Škody Auto byl Nečasův byznys třetím největším obchodem uzavřeným během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.

Bývalý šéf ODS Nečas, který tehdy dohodu za S.W.H. Group podepisoval a přes svou jinou firmu v ní drží také poloviční podíl, dnes na dotazy, jak to s obchodem vypadá, vůbec neodpovídá.

Obchodní manažer firmy S.W.H. Group Zdeněk Kalandřík se sice v telefonickém rozhovoru rozpovídal, ale stejně nedokázal jasně a jednoduše říct, zda dohodnutý byznys s Číňany vyšel, či nikoliv.

„My na tom nadále pracujeme a jestli to oni splní, nebo ne, tak to bude výsledek práce obou stran. Oni mají zájem pořád, to neskončilo. Ale zda bude za tři roky výsledek, to já nejsem schopný vůbec říct. Neustále se mění energetické zákony, musíme reagovat a to všechno v tomhle byznyse vám prodlužuje čas. Takže odhadovat výsledek, jestli bude takový, nebo makový, to ví jedině možná Copperfield,“ řekl Kalandřík.

Podle něho trvá velmi dlouho vyřídit všechna povolení na stavbu například větrných elektráren. Jinými slovy - Číňané vlastně ani nemají do čeho investovat, protože projekty nejsou dotaženy.

Podnikáním v oboru větrných, vodních a fotovoltaických elektráren Petr Nečas překvapil. Vždyť jako politik patřil k odpůrcům dotovaných obnovitelných zdrojů. Například v roce 2013, ještě když byl premiérem, se tvrdě pustil do podnikatelů okolo solárních elektráren: „Je to nesmírně agresivní skupina, která do slova a do písmene nehledí nalevo ani napravo. Je to velmi ostrý boj, jde v něm o desítky stovky miliard.“

Pak se překvapivě sám mezi kritizovanou „agresivní skupinu“ zařadil. „Dohoda se týká ekonomické a technické spolupráce v oblasti obnovitelných zdrojů. A také spolupráce při akvizicích a developmentu větrných parků, včetně managementu výstavby, projektového financování, řízení chodu, údržby a analýzy velkých datových souborů. Vše se týká spolupráce v celém regionu střední a středovýchodní Evropy a její objem je 600 milionů dolarů,“ prohlásil Nečas při podpisu smlouvy.

Jeho firma však dodnes budí údiv, jak se k příslibu tak velké investice dostala. Společnost S.W.H. Group, jež nabízí hlavně inženýrské a poradenské služby u solárních, větrných a vodních elektráren, není v oboru tolik etablovaná - vznikla teprve v červnu 2014, tedy dva roky před uzavřením dohody s čínským partnerem.

Firma se přitom na svých webových stránkách chlubí projekty už od roku 2009, což vysvětluje tím, že jejímu vzniku „předcházely praktické zkušenosti představitelů týmu nejen v České republice, ale také v jiných evropských zemích“.

Společnost údajně původně vznikla již na začátku roku 2012 v Bělehradě – v roce 2014 se přesunula do Prahy a stala se matkou původní srbské firmy. Ani její finanční výsledky zatím nejsou oslnivé. První rok podle údajů v obchodním rejstříku utržila 254 tisíc korun, o rok později dokonce pouhých 124 tisíc.

„Obchod je nevyzpytatelná věc, to je horší než vrcholový sport. A víc vám neřeknu, i kdybych chtěl machrovat nebo se chlubit, tak nemůžu. My na tom obchodu s Číňany nadále pracujeme,“ rozloučil se do telefonu již citovaný manažer Zdeněk Kalandřík z S.W.H. Group.

Reklama

Související témata:

Doporučované