Hlavní obsah

Praha nevybírá pokuty, na část radarů jí skončila smlouva

Foto: ČTK/Kholl Jan, ČTK

Ilustrační foto

Reklama

Praha pokuty nevybírá kvůli případným soudním sporů.

Článek

Smlouva na servis a údržbu některých pražských dopravních radarů loni v prosinci vypršela a nová stále není. Radary tak sice rychlost měří, město ale pokuty nevybírá kvůli případným soudním sporů. Informovala o tom dnes televize Nova. Podle pražské Technické správy komunikací (TSK) se výběrové řízení protáhlo, protože jeden z dodavatelů podal námitky proti zadávacím podmínkám.

TSK nechce z preventivních důvodů sdělit přesné lokality, kde takové radary jsou. Nova uvedla, že jde o frekventované úseky, kterými denně projedou desetitisíce aut. Na konci září má být bez certifikace celkem 11 radarů.

„Radary jsou plně funkční, stále měří rychlost vozidel na všech úsecích a jsou v provozu. Z právních důvodů napadnutelnosti výsledků měření a rizika hrozících soudních sporů s dalšími náklady nejsou řidiči překračující rychlost v daných úsecích správním orgánem obesíláni,“ sdělila ČTK mluvčí TSK Barbora Lišková. Platnou certifikaci podle ní TSK zajišťuje v těchto dnech.

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) míní, že certifikace budou v pořádku do několika týdnů. „Ale já bych řekl, že 80 procent úkolů toho radaru je zajišťovat bezpečnost pro provoz, a ne vybírat pokuty,“ řekl Nově. Trestat nikoho nechce, podle něj nikdo neudělal žádnou chybu.

Opoziční zastupitelé ale současný stav kritizují. „Ono to demonstruje celkový stav na magistrátu, který se dá popsat jedním slovem, a to je chaos,“ řekl Nově zastupitel Radomír Nepil (ANO).

Reklama

Související témata:

Doporučované