Hlavní obsah

Části obřího graffiti vystavuje Muzeum Kampa, půjdou do dražby

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Fragmenty výtvarného díla od Michala Škapy, které zdobilo jednu ze stěn Křižíkova pavilonu na Výstavišti, jsou ode dneška instalovány na nádvoří Muzea Kampa.

Článek

Graffiti, na němž se podílel také Ondřej Vyhnánek a které zabíralo 450 metrů čtverečních, mělo být na budově jen do začátku její rekonstrukce, která se blíží. Část díla, které se ve fragmentech nyní vystavuje v Sovových mlýnech, se v prosinci vydraží ve prospěch neziskových organizací.

Michal Škapa vystupující jako Tron s Ondřejem Vyhnánkem alias X Dogem vytvořili obří mural za necelý týden. „Inspiraci jsme čerpali ze sci-fi literatury, vědeckých kreseb i komiksů a stylově samozřejmě vycházíme z našich graffiti kořenů, i když tady jsme už u velkoformátových maleb,“ uvedl ke vzniku malby Ondřej Vyhnánek.

Mural art je velkoplošná malba na zdi staveb. Na rozdíl od street artu či grafitti, které jsou vesměs ilegální aktivitou, muralartová díla jsou většinou objednána majitelem stěny. Muraly mají dlouhou tradici, někdo za ně označuje už pravěké jeskynní malby. Slavným muralistou byl třeba mexický malíř Diego Rivera. V historii mají muraly často výrazný ideologický či propagandistický nádech.

V malbě Škapy a Vyhnánka je možné rozpoznat bájné ztracené město, hlavu složenou z fragmentů, která se chystá vdechnout metropoli nový život, v ruce drží jiskru a kolem víří celý vesmír. Kombinace světa techniky i fantaskní vize byly propojené do jednoho výtvarného celku, ale tak, aby i po rozebrání mohly vybrané desky určené k dražbě fungovat jako samostatné dílo.

Dílo poslouží k dobročinným účelům. Deset vybraných panelů se vydraží a výtěžek poputuje na podporu dvou organizací pomáhajících rodinám, které jsou kvůli koronavirové krizi ve finanční tísni. Část výtěžku půjde Klubu svobodných matek, část organizaci Pink Bubble, která pomáhá dětem, jejich rodinám a mladým lidem v boji s rakovinou.

Město spolu s Výstavištěm plánuje opravu všech čtyř Křižíkových pavilonů. Jako první bude opraven pavilon D a práce vyjdou podle dřívějších informací na 54,8 milionu korun. Praha je chce opravit ještě před dostavbou a rekonstrukcí Průmyslového paláce, aby v nich nahradila po dobu oprav chybějící výstavní prostory.

Reklama

Související témata:

Doporučované