Hlavní obsah

„Časy se změnily.“ Ze streamovacích služeb mizí klasika i komedie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost HBO stahuje ze své streamovací služby HBO Max snímek Jih proti Severu. Reagovala tak na otevřený dopis v deníku Los Angeles Times. Nedávno potkal podobný osud také populární sitcom Malá Velká Británie.

Článek

Snímek z roku 1939 o lásce v době americké občanské války a takzvané rekonstrukce poraženého Jihu ocenila americká akademie osmi Oscary, pokud vezmeme v potaz inflaci, jde o nejvýdělečnější film v dějinách. Filmovou klasiku si ale teď nevychutnají diváci streamovací platformy HBO Max, která film dočasně stáhla ze své nabídky. HBO k tomuto kroku přistoupila po zveřejnění otevřeného dopisu scenáristy Johna Ridleyho v deníku Los Angeles Times. Podle taktéž Oscarem oceněného autora scénáře k filmu 12 let v řetězech film „romantizuje hrůzy otroctví“.

Podle Ridleyho oslavuje tehdy otrokářský jih a obsahuje „ ty nejbolestivější rasové stereotypy“. Hollywood měl podle scenáristy v té době jedny z největších talentů v historii, kteří podle něj ale usilovali o „sentimentalizaci historie“.

Zároveň ale Ridley odmítá cenzuru, požaduje, aby byl film doplněn o vysvětlení a byl znovu uveden například s rozhovory s historiky a skutečnými příběhy z té doby. Podle něj je film problematický také tím, že nadále poskytuje podporu těm, kteří filmy zkreslující historii okolo otroctví označují za díla „dědictví, nikoli nenávisti“. Jak ale upozorňují americká média, herečka Hattie McDanielová se díky filmu stala první afroamerickou držitelkou Ceny Akademie.

„Jih proti Severu je produktem své doby a zachycuje některé etnické a rasové předsudky, které se bohužel v americké společnosti běžně vyskytují. Tato rasistická zobrazení byla mylná tehdy a jsou mylná i dnes. Připadalo nám, že ponechat film v nabídce bez vysvětlení těchto zobrazení by bylo nezodpovědné,“ cituje server Variety mluvčího HBO Max. „Zobrazení jsou rozhodně v rozporu s hodnotami společnosti WarnerMedia (pod kterou spadá HBO, pozn. red.). Film do nabídky vrátíme s potřebným vysvětlením. Máme-li vytvořit spravedlivější a inkluzivnější budoucnost, musíme nejdříve pochopit naši historii,“ dodal mluvčí.

K podobnému kroku nedávno přistoupily také streamovací služby Netflix, BBC iPlayer a BritBox. Z jejich nabídky během pondělí a úterý zmizel britský komediální seriál Malá Velká Británie (v originále Little Britain) autorské dvojice Matta Lucase a Davida Walliamse. Na streamovacích službách už není ani další projekt komediálního dua s názvem Pojďte se mnou létat (Come Fly With Me). V obou pořadech herci vystupují v rolích různých etnických menšin. „Časy se změnily od prvního vysílání Malé Velké Británie, tak už není v BBC iPlayer k dispozici,“ uvedl mluvčí veřejnoprávní korporace.

Streamovací společnost Netflix důvod odstranění pořadu z nabídky nekomentovala, zároveň ale informovala, že informace o obnovení seriálu právě na této platformě nebyly pravdivé. „Nebyli jsem v aktivním vyjednávání ohledně obnovení tohoto seriálu,“ uvedl pro BBC mluvčí Netflixu.

V roce 2017 se k show vyjádřil jeden z jejích tvůrců. „Kdybych Malou Velkou Británii dělal znovu, nedělal bych vtipy o transvestitech ani byl nevystupoval jako osoba tmavé pleti. Vlastně bych se do toho asi znovu nepustil. Jen bych tím zklamal lidi. Dělali jsme o moc krutější druh komedie, než do jaké bych se pustil dnes,“ řekl Lucas britské BBC. Doplnil také, že by dvojice velmi ráda přivedla seriál zpět k životu, a uvedl, že autoři jednali s Netflixem. Pokračování nakonec společnost odmítla. Malá Británie se poprvé objevila ve vysílání v roce 2003 a celkem vznikly čtyři série, poslední v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Doporučované