Hlavní obsah

Cate Blanchettová či Helen Mirrenová píší Orbánovi, ať ukončí kulturní válku

Svět bez obalu: Maďarský parlament v květnu převedl vlastnictví univerzity se 155letou tradicí ze státu na soukromou nadaci. Do její správní rady pak vláda dosadila jí vybrané osoby. Studenti spolu se zaměstnanci protestují.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Maďarský zákon o vysokých školách, na jehož základě zemi opustila například Středoevropská univerzita, porušuje právo Evropské unie. Navzdory tomu vládní tažení pokračuje, vážné problémy má tamní divadelní univerzita.

Článek

Na začátku září vydala skupina šesti evropských rektorských konferencí, včetně České konference rektorů, prohlášení vyjadřující solidaritu s maďarskou Univerzitou divadelních a filmových umění, jejíž nezávislost ohrožuje vláda premiéra Viktora Orbána.

Slavná škola se rozhodla, že se postaví úřadům. Maďarský parlament totiž v květnu převedl vlastnictví univerzity se 155letou tradicí ze státu na soukromou nadaci. Do její správní rady pak vláda dosadila jí vybrané osoby. Studenti spolu se zaměstnanci protestují.

„Současná vláda chce Univerzitu divadelních a filmových umění ovládnout. Říkají, že chtějí změnit systém řízení, což znamená, že malá skupina divadelních šéfů velmi blízkých k vládnoucí garnituře univerzitu převezme,“ říká pedagog školy Gyorgy Karsai.

Někteří členové vedení univerzity a učitelé už dali výpovědi. Studenti pak několik týdnů blokují vstup do kampusu. Zaměstnanci, kteří zůstali na škole, vyhlásili dvoudenní výstražnou stávku.

„Výpovědní lhůta odstupujících členů správní rady uplynula 30. září. Drželi tu stráž poslední půlhodinu, zatímco jsme pro naši univerzitu zapalovali pochodně. V této chvíli nás opustilo všechno a všichni, kteří nás ještě mohli bránit nebo reprezentovat,“ obává se student Bálint Antal.

„Podporujeme stávku, ale jen učitelé mohou stávkovat. Studenti ne,“ uvedla pro RFE/RL studentka Panni Szurdi. „Budeme ale pokračovat v blokádě a nevpustíme sem lidi, kteří byli nelegitimně jmenováni protiprávním rozhodnutím nelegitimního výboru.“

Nezávislá maďarská média upozorňují, že Orbánův režim změnil podobným způsobem už status několika dalších univerzit a nahradil jejich dosavadní vedení svými podporovateli.

„Myslím tím, že v Maďarsku teď žijeme pod nedemokratickou vládou. Každá státní organizace je pod politickým tlakem a není tu nikdo, kdo by tomu zabránil,“ stýská si profesor Laszlo Bagossy. „Mnoho lidí se ptá, jestli má tento protest nějaký smysl. Ptají se na to už měsíce během akcí, které pořádáme, a snaží se nás tak zastavit. Jsme nejmenší univerzita v Maďarsku. Celý ten Orbánův systém, celá ta státní mašinérie je velmi silná. Je to boj Davida s Goliášem. Ale to nás nemůže zastrašit. Budeme bojovat tak dlouho, dokud budeme moci.“

Ministerstvo inovací a technologií, pod které univerzity spadají, uvedlo, že instituce budou moci lépe reagovat na nové výzvy, když se změní jejich fungování, které zůstávalo desítky let beze změn.

Zahraniční univerzity už vyzvaly maďarskou vládu k obnovení plné autonomie tamních vysokých škol. A vyjadřují solidaritu s pedagogy i studenty.

Podporu divadelní univerzitě vyjádřily i některé slavné osobnosti, mezi nimi Cate Blanchettová nebo Helen Mirrenová, které podepsaly otevřený dopis. Současné změny nazvaly kulturní válkou, která má zničit nezávislost ústavu.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované