Hlavní obsah

Čečenský vůdce Kadyrov je připraven odejít. Svou práci už prý vykonal

Ramzan Kadyrov chce odejít z funkce. Jeho nástupce by měl jmenovat Kreml.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Kadyrov vede Čečenskou republiku deset let. Proslul krutostí i přátelstvím s Vladimirem Putinem.

Článek

Vůdce Čečenské republiky Ramzan Kadyrov je prý připraven odejít z čela země. Řekl to v televizním rozhovoru pro stanici Russia-1. „Nejprve bylo potřeba, aby lidé jako já bojovali, dali věci do pořádku. Teď máme i pořádek, i prosperitu. A přišel čas změn v Čečenské republice,” řekl v něm. Jednačtyřicetiletý vůdce Čečenska proslul mučením svých odpůrců. Podle ruského deníku Novaja Gazeta měl dokonce ve svém domě mučírnu. Jeho hlavní příjem údajně vychází z výkupného, které rodiny zaplatí za unesené členy. Mimo to se věnuje i boxu.

„Dá se říci, že odejít je můj sen,” řekl Kadyrov. Dále prohlásil, že Čečenskou republiku čeká čas změn. Jeho rozhodnutí pravděpodobně souvisí s blížícími se prezidentskými volbami v Rusku.

Kadyrov vede Čečenskou republiku od roku 2007. Do funkce ho v březnu jmenoval znovu právě Vladimir Putin. Toho Kadyrov bezmezně obdivuje. Spekuluje se o tom, že nechal v roce 2015 zabít Borise Němcova, Putinova velkého kritika. Kreml však kritizoval Kadyrovovy drsné zákroky vůči odpůrcům či homosexuálům. Podmínka Ruska tedy byla jediná, vůdce republiky musí respektovat zákony země.

Reklama

Související témata:

Doporučované