Hlavní obsah

Cenu Knihovna roku dostaly instituce ze Statenic u Prahy a Mahenova knihovna

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Knihovnou roku 2021 se stala Obecní knihovna ve středočeských Statenicích. V kategorii informační počin zvítězila Knihovna Jiřího Mahena v Brně za mimořádný přínos k rozvoji knihovnických a informačních služeb.

Článek

Ceny předal ministr kultury Lubomír Zaorálek v Zrcadlové kapli Klementina, sídle Národní knihovny (NK). Loni se ceny předávaly kvůli opatřením proti šíření pandemie on-line, proto dnes jména všech loňských laureátů zazněla znovu. V obou kategoriích je první cena spojena s odměnou 70 000 korun.

Statenická obecní knihovna sídlí v nově rekonstruovaném domku, jehož přístavba umožnila rozšířit tradiční knihovnické služby o různé aktivity komunitního typu. Během posledních pěti let se knihovna stala podle poroty obývákem vesnice, na jehož činnosti se spolu s knihovnicemi podílí dobrovolníci a který ovlivňuje kulturní, společenské, ale i politické dění v obci. Knihovna i své webové stránky pojmenovala www.obyvakvesnice.cz.

Knihovna spolupracuje s knihovnami z okolních obcí i místní školkou, pořádá filmový klub, tvořivé dílny, autorská čtení a besedy, třeba se starostkou o dění v obci. Pro svou činnost knihovna využívá možnosti vícezdrojového financování, knihovně roste počet čtenářů a návštěvníků a letos rozšířila otevírací hodiny pro veřejnost.

„Děkujeme vedení obce, že nás podporujeme, i když si pořád vymýšlíme nějaké novinky, co bychom ještě chtěly, ale někdy to administrativa neumožňuje, je to někdy boj. Osobní poděkování směřuje mojí téměř devadesátileté babičce, která mě k tomuto oboru přivedla a ukázala mi, co všechno dokáží knihovny,“ řekla statenická knihovnice Barbora Černohorská, která si také v Klementinu vzájemně děkovala se svou kolegyní Zuzanou Brychtovou Horeckou.

V kategorii základní knihovna, v níž Statenice zvítězily, dostaly zvláštní ocenění Místní knihovna v Číměři z kraje Vysočina a Veřejná knihovna Slivenec v Praze.

„Knihovny nejsou jen o půjčování, záleží na tom, jak reagují na to, co se děje v okolním světě. Mě na světě knihoven tohle připadá nejzajímavější, to, jak se v různých obcích a městech navzájem liší, jak se různě stávají něčím jiným podle toho, jak knihovníci a sami na sebe berou péči o čtenáře a jak sami chápou svou funkci,“ řekl Zaorálek.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně zvítězila v kategorii informační počin s projektem Knihovna na Křižovatce a za jeho mimořádný přínos k rozvoji knihovnických a informačních služeb. Podle poroty je model spolupráce veřejné knihovny, univerzity a zřizovatele příkladem úspěšné praxe a inspirací pro ostatní knihovny, a také úspěšným modelem rozšiřování zkušeností a praxe studentů knihovnictví.

„Příběh Knihovny na křižovatce je dlouhý už skoro deset let a začal vlastně v okamžiku, kdy knihovna měla zaniknout. Je symbolem toho, že nám veřejnost řekla, že tu knihovnu chce,“ řekla dnes ředitelka Mahenovy knihovny Libuše Nivnická. „Neměli jsme dostatek financí. Veřejnost se vzbouřila a my jsme přemýšleli, jak knihovnu zachránit. A napadla nás skvělá věc - požádat o spolupráci studenty Masarykovy univerzity našeho oboru,“ uvedla. Knihovnu podpořilo i město a městská část a zrodil se dodnes fungující model vícezdrojového financování.

Zvláštní ocenění v této kategorii získala NK, která v době uzavření knihoven kvůli vládním opatřením zaváděným proti šíření koronaviru vyjednala s kolektivními správci autorských práv a se Svazem českých knihkupců a nakladatelů krátkodobé smlouvy na úplné otevření digitálních knihoven zahrnující autorsky chráněná díla dostupná na trhu.

Dnes se předávala i cena Městská knihovna roku. Získala ji Městská knihovna v Semilech z Libereckého kraje. Ocenění Kamarádka knihovna pro nejlepší dětské knihovny obdržely Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem a Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm.

Reklama

Doporučované