Hlavní obsah

Ceny Grammy ovládly ženy. Beyoncé a Taylor Swiftová lámaly rekordy

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Beyoncé se svou 28. cenou Grammy.

Reklama

Beyoncé je po včerejší noci držitelkou celkem 28 cen a stala se nejoceňovanější ženou v historii hudebních ocenění Grammy. Zpěvačka Taylor Swiftová jako dosud jediná žena vyhrála potřetí ocenění za nejlepší album.

Článek

Cenu pro píseň roku si na letošním udílení amerických hudebních cen Grammy odnesla zpěvačka H.E.R. se skladbou I Can't Breathe, volající po ukončení rasové diskriminace. Objevem roku se stala raperka Megan Thee Stallion. Několikahodinovou slavnostní ceremonii v neděli večer místního času v Los Angeles odstartovala vystoupení zpěváků Harryho Stylese a Billie Eilish, která prestižní hudební ocenění opanovala loni.

„Nechci se rozbrečet. Všichni nominovaní v této kategorii jsou tak skvělí,“ komentovala Megan Thee Stallion cenu. „Byl to náročný rok, ale zvládli jsme to,“ připomněla pandemii covidu-19 raperka, která kromě objevu roku získala společně s umělkyní Beyoncé za píseň Savage i cenu za nejlepší rapovou skladbu. Staly se také první dvojicí žen, která ocenění za nejlepší rapovou píseň získala.

Pro třiadvacetiletou R&B zpěvačku H.E.R., pravým jménem Gabriellu Wilsonovou, je letošní vítězství již třetí cenou Grammy. Slova v názvu skladby I Can't Breathe (Nemůžu dýchat) před svou smrtí opakoval americký černoch George Floyd, který zemřel loni v květnu, když mu několik minut na krku klečel policista. Jeho úmrtí vyvolalo silnou vlnu protestů proti policejnímu násilí a rasismu v USA i jinde ve světě. H.E.R. ve videoklipu k písni připomíná tyto demonstrace, jména dalších černochů, kteří zemřeli při zásahu policie, i hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Před samotným začátkem ceremonie bylo ohlášeno několik vítězů ve vedlejších kategoriích. Grammy si mimo jiné odnesli zpěvák Kanye West s deskou Jesus Is King v kategorii pro nejlepší křesťanské album či teprve devítiletá Blue Ivy Carterová, dcera Beyoncé a jejího manžela Jay-Z, která byla spolu s Beyoncé jednou z oceněných za hudební videoklip roku k písni Brown Skin Girl.

Pro Beyoncé šlo o triumfální noc. Díky třetí ceně, kterou získala za R&B píseň Black Parade, která oslavuje černošskou sílu a odolnost, získala svou 28. Grammy. Předběhla do počtu získaných ocenění zpěvačku Alison Kraussovou a stala se nejoceňovanější ženou v historii těchto hudebních cen. Více Grammy obdržel jen hudební producent Quincy Jones (28) a britský dirigent Georg Solti (31).

Rekordy lámala i zpěvačka Taylor Swiftová. Stala se první ženou, které se podařilo získat ocenění pro nejlepší album roku už potřetí. Kritici ocenili album Folklore, které vydala během pandemie. Předchozí dvě ceny získala za album Fearless v roce 2010 a popově laděnou desku s názvem 1989 v roce 2016.

Jen třem dalším umělcům se podařilo vyhrát nejlepší album roku celkem třikrát: Franku Sinatrovi, Paulu Simonovi a Steviemu Wonderovi.

Grammy patří mezi nejvýznamnější hudební ocenění na světě. O nominacích a udílení cen rozhoduje na 13 000 členů americké hudební akademie. Ocenění se uděluje zhruba v 80 kategoriích.

Reklama

Doporučované