Hlavní obsah

Ceny od výrobců vyskočily, vlna zdražování míří do obchodů

Foto: Seznam Zprávy

Růst průmyslových cen v květnu překonal pět procent… a zrychluje.

Reklama

Ceny v průmyslu v Česku vzrostly v květnu počtvrté za sebou, meziročně se zvýšily o 5,1 procenta a jejich růst zrychluje. Proti loňskému květnu byly o 4,4 procenta vyšší také ceny v zemědělství.

Článek

Podnikatelé si už několik měsíců stěžují, jak rychle jim rostou ceny vstupů. A také říkali, že toto břemeno přenesou dál až k zákazníkům.

Ceny průmyslových výrobců loni v prosinci a letos v lednu stagnovaly, od té doby tempo jejich meziročního růstu zrychluje. Květnový růst o 5,1 procenta je stejně jako bylo už dubnové zvýšení cen v průmyslu o 4,6 procenta nejvýraznější od listopadu 2011.

Vyšší byly v květnu proti loňsku ceny ropy a zemního plynu téměř o dvě třetiny a chemických látek a výrobků o 43,3 procenta. Ceny kovů a kovodělných výrobků se zvýšily o víc než desetinu. Klesly ceny dopravních prostředků o 3,7 procenta, ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se snížily o necelé procento.

V zemědělství zrychlil meziroční nárůst cen na 4,4 procenta z dubnových 1,3 procenta. V rostlinné výrobě ceny stouply o 10,4 procenta, v živočišné výrobě naopak klesly o 1,5 procenta.

Ceny stavebních prací se podle odhadů ČSÚ v květnu meziročně zvýšily o 2,7 procenta, v dubnu rostly o dvě desetiny procentního bodu pomaleji. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v květnu meziročně vyšší o 7,8 procenta.

Zrychlil také meziroční růst cen tržních služeb pro podniky na květnových 1,1 procenta z 0,8 procenta v dubnu. Nejvýrazněji zdražily služby v oblasti zaměstnání a za bezpečnostní a pátrací služby, snížily se ceny za informační služby a za reklamní služby a průzkum trhu.

Ve srovnání s dubnem se v průmyslu ceny zvýšily o 0,9 procenta, podobně jako v meziročním srovnání hlavně u kovů a chemických látek. Ceny zemědělských výrobců meziměsíčně vzrostly o 2,9 procenta vlivem zdražení olejnin, drůbeže a jatečních prasat. Stavební práce proti dubnu zdražily odhadem o 0,3 procenta, ceny tržních služeb pro podniky se nezměnily.

„Prudký růst cen byl zaznamenán v zemědělské, průmyslové i stavební výrobě. To bude tlačit na zvyšování koncových cen pro spotřebitele. Doba zdražování tak bude dál pokračovat. Nejvíce na ni doplatí lidé, kterým stagnují či dokonce klesají příjmy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Míra spotřebitelské inflace v květnu klesla na 2,9 procenta z dubnových 3,1 procenta. Na květnovém růstu cen se podepsalo hlavně zdražování pohonných hmot, meziročně naopak dále zlevnila řada potravin.

Reklama

Doporučované