Hlavní obsah

Ceny za fotbalisty jsou dnes amorální, říká agent, který prodával i Petra Čecha

„Budoucímu Rosickému může být 12 let.“ Viktor Kolář vysvětluje, jak se takový talent vybírá.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Pomohl brankáři Petru Čechovi do fotbalové Chelsea a pak i do Arsenalu. Dnes fotbalový agent Viktor Kolář tvrdí, že žádný další Čech nebo Rosický v tuzemském fotbalu není.

Článek

Fotbalový trh se letos v létě definitivně zbláznil. Hned tři hráči přestoupili do nových klubů za sumy, které o desítky milionů eur překonaly dosavadní rekord. Nejkřiklavější případ: Brazilec Neymar přešel z Barcelony do Paris Saint-Germain za 222 milionů eur.

„Je to nemorální, jsou to monstrózní sumy, které by se neměly platit,“ je přesvědčený Viktor Kolář, jeden z nejzkušenějších českých obchodníků na fotbalovém trhu.

Přestupy Neymara a Kyliana Mbappého, který do pařížského klubu šel z Monaka za 180 milionů eur, jsou specifické. Paris Saint-Germain patří bohatému ropnému Kataru a světové hvězdy si pořizuje i v rámci propagace MS ve fotbale v roce 2022. Ceny ale strmě vystřelily vzhůru i v Anglii.

„Průměrný klub Premier League si sáhne na 3 miliardy korun, ty nejlepší na 5 miliard,“ říká v rozhovoru Kolář, předseda představenstva společnosti Sport Invest. A vysvětluje také, proč se teď v britském fotbalu točí tak velké peníze.

Velkého přestupu se dočkal letos i český fotbal. Jednadvacetiletý Patrik Schick, který hrál za národní tým pouhých pět zápasů, podepsal po roce v Sampdorii Janov smlouvu v AS Řím. Jeho nový klub to stálo 38 milionů eur. Loni Schick přestupoval do Janova z pražské Sparty za 4 miliony eur. Stal se tak druhým nejdražším hráčem české historie po Pavlu Nedvědovi.

Kdy se dočká český fotbal dalšího podobného přestupu? Jak se hledají talenty, jako byl Petr Čech nebo Tomáš Rosický? Kolář ve videu nahoře také vysvětluje, jak přísným sítem nadějní hráči procházejí, a prozrazuje i to, že první smlouvy se podepisují ve věku, kdy jsou takoví fotbalisté ještě děti.

Reklama

Doporučované