Hlavní obsah

Nejdražšího fotbalistu historie Neymara vítají v Paříži fanoušci

Fronta na Neymara v Paříži před stadionem PSG (přenos: Ruptly.tv).

 

Reklama

Fotbal je globální sport, ale také součást globální ekonomiky. Na přestupu, za který zaplatili skoro šest miliard, prý majitelé PSG vydělají.

Článek

Nejdražšího fotbalistu historie, Brazilce Neymara, přivítají v sobotu příznivci klubu Paris Saint Germain, kam přestoupil z Barcelony za 222 milionů eur v hotovosti (necelých šest miliard korun). Fanoušci ale nejsou jediní, kdo se na Neymara těší.

Vlastníkovi PSG, 43letému Nasseru Er Khelaifimu, gratuloval k dotažení největší obchodní transakce dokonce prezident Emmanuel Macron. Na daně placené Neymarem se prý těší francouzský ministr financí, tedy pokud Neymarovi daňoví poplatníci budou do státní kasy odevzdávat, co mají, což - jak se ukázalo u Neymarova slavnějšího spoluhráče Messiho - ve Španělsku nebylo vždy pravidlem.

Fotbal je jednoznačně součástí velké globální ekonomiky, v němž se točí peníze srovnatelné s jinými odvětvími. Neymar je důkaz. Výstupní klauzuli, tedy obrovskou sumu, za kterou byla Barcelona ochotná rozbít světově uznávanou útočnou trojku Messi – Neymar – Suaréz, zaplatili majitelé PSG naráz (u takto vysokých sum nezvyklé), a přitom si věří, že pro ně tento obchod bude výdělečný.

„Za dva roky bude mít hráč dvojnásobně vyšší hodnotu než dnes,“ řekl o své nové posile Khelaifi. Pokud bude mít pravdu, nejenže vydělá, ale navíc to bude znamenat, že fotbal jako součást globální ekonomiky poroste tempem, které jiní musí závidět.

Neymar bude vydělávat 15 milionů korun za týden, ale pro peníze prý do Paříže nepřišel. „Jdu sem za hlasem srdce,“ řekl na tiskové konferenci.

Reklama

Doporučované