Hlavní obsah

Malý stát na jihu Evropy zažívá covidové peklo. Vláda se chystá brzdit

Foto: Profimedia.cz

Seniory v černohorské Podgorici očkují ruskou vakcínou Sputnik V.

Reklama

Úplné otevření hranic vydrželo černohorské vládě navzdory slibům pouhý měsíc. Zhoršující se epidemická situace ji donutila cestující opět omezit. Ke vstupu do země potřebují PCR test i Češi.

Článek

Šestisettisícová Černá Hora ohlásila v pondělí vůbec nejvyšší počet denních úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Počet pondělních obětí se vyšplhal na 18, celkově již nemoci podlehlo necelých 1100 lidí.

Ve většině měst vyhlásily úřady zákaz nočního vycházení od devíti večer do pěti ráno, uzavřená je i většina restaurací a barů. V hlavním městě Podgorici, kde žije třetina černohorské populace, lidé nesmějí od minulého týdne opouštět území města. V Černé Hoře platí povinnost nosit roušky v uzavřených prostorech i venku na ulici.

Epidemiologové i zdravotníci minulý týden navrhovali kvůli zhoršující se situaci úplný lockdown, to ale kabinet odmítl s tím, že se do 10. března nejprve soustředí na vymáhání již platných opatření. Na ta má dohlížet i armáda.

„Vojáci mají za úkol informovat občany v nejvíce zasažených městech o stávajících pravidlech a nařízeních. Na několika místech v Podgorici a Nikšići (tj. ve dvou nejlidnatějších černohorských městech) stojí vojenské stany a příslušníci armády občany informují a rozdávají jim roušky,“ napsala Seznam Zprávám Jana Kálmán z české ambasády v Podgorici.

Jednání o zpřísnění opatření mají nicméně proběhnout už dnes a očekává se, že vláda současná opatření přitvrdí.

Z koronaviru se nyní léčí 1,5 procenta černohorské populace (úřady registrují na devět tisíc aktivních případů) a západobalkánská země figuruje mezi deseti zeměmi světa s nejvyšší covidovou úmrtností na 100 tisíc obyvatel. V nemocnicích je v současné době využito celkem 76 procent tzv. covidových lůžek.

Propad příjmů z turistiky zabolel

K uzavření hranic vyzval v pondělí vládu i prezident Milo Djukanović. Návrh na nevpouštění cizinců do země odůvodnil rychle se šířící nákazou. Otázkou je, co na to vláda. Ještě v půli prosince totiž ministr financí Milojko Spajić prohlásil, že země nehodlá opakovat chyby z první vlny koronaviru a kvůli nákaze uzavírat hranice.

Bývalý analytik Goldman Sachs se zkušenostmi z USA, Japonska a Singapuru, který se vloni vrátil do vlasti a ujal se vedení resortu, totiž usiluje o pozvednutí turistického ruchu. Ten je pro Černou Horu klíčový, příjmy z něj tvoří čtvrtinu rozpočtu. V období od ledna do září však tento sektor zažil strmý 90procentní pokles.

„Nová vláda zajistí, že hranice už zůstanou definitivně otevřené. Nejen pro sousední země, ale také pro trhy z východní Evropy a pro turisty z celého světa,“ slíbil 33letý ministr citovaný agenturou Bloomberg. Vláda se podle jeho vyjádření už poučila.

Spajić argumentoval příkladem sousedního Chorvatska a Albánie. Tyto dvě země zůstaly loni otevřené, a dokázaly si tak udržet přes polovinu příjmů z turistiky oproti roku 2019.

PCR test při vstupu

Spajićovo odhodlání nicméně dlouho nevydrželo: „Černá Hora 12. ledna zcela otevřela své hranice turistům z celého světa, tj. zrušena byla povinnost prokazovat se jakýmikoliv testy. Již od 11. února černohorská vláda režim na hranicích opětovně zpřísnila a pro cestující z řady států (včetně České republiky) zavedla povinnost prokázat se při vstupu do země negativním PCR testem,“ vysvětlila Jana Kálmán.

S očkovací kampaní ale začala vláda až minulý týden, a to u lidí starších 80 let. Jak řekla serveru Vijesti Aida Piranićová, která je odpovědná za očkovací kampaň v Podgorici, zdravotníci již dokončují očkování zaregistrovaných seniorů z této věkové skupiny. Jen v černohorské metropoli zatím o vakcínu požádalo na 38 tisíc obyvatel.

Důvod zpoždění oproti zbytku Evropy je jednoduchý – nedostatek vakcín. První očkovaní dostávají ruský Sputnik V, kterého si vláda objednala 50 tisíc dávek. Pětina objednávky už dorazila, další dva tisíce dávek stejné vakcíny pak Černá Hora dostala darem od sousedního Srbska. Dalších 30 tisíc dávek poslala začátkem března jako dar Čína, vláda nyní vyjednává s Ruskem o nákupu dalších 200 tisíc dávek.

Ministr zahraničí Djordje Radulovič si v únoru postěžoval, že země nedostala ani jedinou dávku vakcín schválených Evropskou lékovou agenturou, přestože o ně unijní představitele opakovaně žádala. Prostřednictvím unijního programu COVAX má nicméně Černá Hora dostat 84 000 dávek vakcíny AstraZeneca.

Reklama

Doporučované