Hlavní obsah

Černý scénář útoku na Mosul: Potrvá měsíce a milion lidí zamíří do Evropy

 

Reklama

Irácká armáda spolu s Kurdy a Američany zahájila útok na Mosul, baštu Islámského státu.

Článek

Dlouho odkládané dobývání centra Islámského státu, iráckého Mosulu, začalo. Humanitární organizace v čele s OSN se obávají, že boje, které mohou trvat i několik měsíců, z města vyženou až milion a půl lidí, větší část z nich může zamířit do Evropy. Reálně totiž hrozí, že pokud z města neutečou, zemřou.

Jaký vývoj bude dobývání města z rukou islamistů mít, není jasné. Podle odhadů, které nelze nijak zpřesnit, Mosul brání asi sedm tisíc lidí, bojovníků IS i obyvatel města, kteří stojí na straně islamistů. Jak zuřivě a vytrvale budou bojovat, nejde předvídat.

V současné době není možné přesně zjistit, kolik obyvatel v Mosulu žije. Po obsazení IS v červnu 2014 utekl z dvou a půl milionového města asi milion lidí, převážně do jiných částí Iráku, ostatní zůstali nedobrovolně pod nadvládou islamistů.

Zahájení útoku oznámil dnes ráno irácký premiér Hajdar Abádí. Přípravy trvaly několik měsíců a na ofenzivu netrpělivě čekal celý svět. Mosul je totiž poslední bašta islamistů v Iráku a jeho dobytí by znamenalo téměř jistý konec IS.

Pozemní akce irácké armády a kurdských bojovníků pešmergů podporují ze vzduchu nálety USA, mírně posílena byla i americká vojenská přítomnost na zemi.

„Hodně štěstí hrdinným iráckým jednotkám, kurdským pešmergům a ninivským dobrovolníkům. Jsme pyšní, že můžeme stát po vašem boku v této historické operaci," komentoval zahájení ofenzivy zástupce USA v koalici proti IS Brett McGurk na twitterovém účtu.

Na dobývání města budou Iráčané sami. Kurdové přímo do Mosulu vstoupit nechtějí. Obávají se, ne neoprávněně, že by se mohlo rozhořet etnické násilí.

Útok na Mosul na mapě

S Kurdy se totiž pojí několik problémů. Předně je cvičí turecká armáda, která přesunula asi dva tisíce svých vojáků na sever Iráku, do částečně autonomní oblasti Kurdistánu. Přesun Turků a výcvik nebyl dojednán s iráckou vládou, které turecká vojenská přítomnost v zemi vadí.

Stanice BBC citovala iráckého premiéra, který vojáky označil za okupanty. Irák se bojí, že Turci chtějí na severu jejich země získat vliv přes značnou část tureckého obyvatelstva. Obě země také stáhly své diplomaty.

Irák se navíc obává, že Kurdové budou chtít rozšířit své autonomní území o ta, která pomohli osvobodit. Přílišná nezávislost Kurdů, potažmo nový stát Kurdistán, se Iráku nelíbí. Kurdové chtějí po osvobození Mosulu vyjednávat a vyhlásit referendum o nezávislosti v dotčených oblastech.

Reklama

Doporučované