Hlavní obsah

Češi kupují polské kanceláře za miliardu. Že nebudou potřeba, se nebojí

Investoři z Wood & Company vyrazili na nákupy. Získali obchodní centrum na Slovensku a teď kupují administrativní budovu ve Varšavě.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

„Kancelářský svět se v pandemii tolik nezměnil. Byznys z obýváku neuděláte,“ říká Jiří Hrbáček z Wood & Company. Firma proto vyrazila na nákupy a v polské Varšavě kupuje za miliardu a čtvrt administrativní budovu.

Článek

Wood & Company chystá další velký nákup. Po akvizici bratislavského obchodního centra Aupark tentokrát firma zamířila na nákupy do Polska. Do půl roku tam chce dokončit nákup velké administrativní budovy. Seznam Zprávám to potvrdil Jiří Hrbáček.

„Jsme aktivní, investujeme. V současné době máme rozpracovanou akvizici kancelářské budovy ve Varšavě,“ říká Hrbáček s tím, že v Praze už dnes firma vlastní například Office Park Hadovka či The Greenline, na Slovensku jí patří Aupark Tower či Westend Tower, a Polsko tedy bylo logickým krokem.

„Naším plánem je tam během roku a půl mít zhruba tři budovy, případně víc,“ dodává Hrbáček. První z těchto polských investic by měla být varšavská kancelářská budova v hodnotě 50 milionů eur. „Věříme, že tuto transakci uzavřeme do konce října,“ dodává Hrbáček.

I když kancelářský trh během pandemie doznal změn, podle Wood & Company zůstává atraktivní. A to i přesto, že některé firmy, v čele se softwarovým gigantem Avast, už oznámily, že své lidi na home office nechají i po odeznění pandemie a s pravidelným kancelářským životem svých zaměstnanců nepočítají. Své prostory přestaví tak, aby měly více zasedacích místností a vyhovovaly novým potřebám.

„Z konkrétních jednání s konkrétními nájemníky o konkrétních smlouvách vidíme, že se ten svět zas tolik nezměnil. Pravda, jsou některé firmy, které zjistily, že nepotřebují tolik metrů, ale prostor potřebují stále. Jen se mění vnitřní uspořádání budov, byznys se nedá dělat z obýváku. Potřebujete, aby spolu lidé mluvili,“ dodává Hrbáček.

Firmy teď podle něj ale daleko víc řeší například hygienu na pracovišti, klimatizaci, odstupy mezi stoly a pracovníky, případně požadují i vlastní vchod. A místo velkého množství pracovních stolů teď potřebují daleko víc zasedacích místností než dřív. „I když lidé přijdou do práce jednou, dvakrát týdně, někde se sejít musí,“ dodává Hrbáček.

Obsazenost kancelářských budov v portfoliu Wood & Company se pohybuje přes 97 procent. „Za tu dobu, co zažíváme tuto krizi, nedošlo k zásadní změně,“ dodává Hrbáček s tím, že aktuální obsazenost kupované budovy ve Varšavě je 95 procent.

Reklama

Doporučované