Hlavní obsah

Češi sdílejí auta o sto šest. Firmy nakupují další stovky vozů

Pavel Louda, majitel Louda Holding, do kterého patří jednička na trhu ve sdílení aut v Česku, vysvětluje důvody zájmu o službu.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česko zažívá boom sdílení aut. Počty najetých kilometrů letos několikanásobně vzrostly. Jednička na trhu přidá do konce roku dvě stě vozů. Stávající tisícovka už nestačí. SZ Byznys to řekl majitel společnosti CAR4WAY Pavel Louda.

Článek

Vozy společnosti CAR4WAY ujely za první pololetí dva a půl milionu kilometrů, to je o 200 procent víc než za stejný půlrok rok předtím. Letos o prázdninách byl nárůst ještě vyšší, skoro o 300 procent.

„Přes léto jsou vždy žně, tržby jsou velmi vysoké. Sdílení funguje na výlety, víkendy, dovolené. Naše vozy jste mohli vidět i v Chorvatsku, jako jedna z mála společností s těmi vozy dovolujeme vyjet i za hranice,“ vysvětluje Pavel Louda, majitel firmy CAR4WAY, která je lídrem trhu.

Kromě toho, že lidé začali znovu cestovat a půjčovat si vozy i na dovolenou, vidí jako důvod zájmu o službu návrat studentů vysokých škol do Prahy a Brna. Tedy měst, která patří mezi hlavní zájemce o sdílená auta.

Do konce roku počítáme s tím, že budeme mít v Praze k dispozici 1200 vozů.
Pavel Louda, majitel CAR4WAY

„My počet vozů neustále navyšujeme, do konce roku počítáme s tím, že budeme mít v Praze k dispozici 1200 vozů,“ řekl ke zvýšení kapacity o pětinu SZ Byznys Pavel Louda.

Louda Holding

Česká rodinná firma, vznikla v roce 1992.

Sídlo: Poděbrady.

Obory podnikání: automobily, sklárny, strojírenství, reality, finanční služby

Obrat: 5,5 mld. Kč

Zdroj: Louda Holding

Podobně další přední hráč na poli služeb sdílených vozů, Anytime carsharing, navyšuje díky většímu zájmu počet aut.

„Společnost roste, nedávno jsme přidali dalších 190 vozů a máme jich nyní 500,“ říká Milan Beutl, ředitel českého zastoupení Anytime.

Carsharing

Sdílenými auty v Praze jezdí přes 11 % obyvatel.

Jedná se o 4% nárůst oproti roku 2019, kdy tyto služby využívalo necelých 7 %.

Zdroj: Aspen

Společnost přichází s novinkou sdílení i pro firmy. Zejména pokud firma potřebuje firemní auta jen občas a je pro ni zbytečné draze je pořizovat a udržovat firemní flotilu. Carsharingová společnost apeluje i na fakt, že sdílené auto může firma zaměstnancům nabídnout jako benefit pro soukromé použití.

„Neznamená to žádný závazek. Klidně mohou jeden měsíc využít službu pro pět jízd a další měsíc třeba pro pět set,“ doplňuje Milan Beutl z Anytime.

Koronakrize službě pomohla

Podobný úspěch hlásí HoppyGo, platforma na sdílení aut patřící mezi inovační projekty mobility Škoda Auto DigiLab. Rok 2020 završila s růstem 81 procent oproti roku předchozímu a překonala hranici 130 tisíc registrovaných uživatelů. Lidé nemohli létat, tak si půjčovali auta, vysvětlují zástupci platformy.

HoppyGo

Platforma pro sdílení aut spadající mezi inovační projekty mobility Škoda Auto DigiLab.

P2P – peer to peer – platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří svá auta nepoužívají každý den.

Rok 2020: 81% růst oproti 2019.

130 129 registrovaných uživatelů.

Aktuální meziroční růst platformy: 48 %.

Zdroj: HoppyGo

Spojuje ty, kteří si chtějí auto občas půjčit, s majiteli, kteří vlastní auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Posledních dvanáct měsíců bylo pro naši platformu v pozitivním slova smyslu náročných.
Robin Švaříček, generální ředitel HoppyGo

„Posledních dvanáct měsíců bylo pro naši platformu v pozitivním slova smyslu náročných. Vstoupili jsme na nové trhy, Polsko a Slovensko, dosahujeme výrazných nárůstů v počtu uživatelů, aut i zápůjček. Růst pokračuje už několikátý rok po sobě,“ vysvětluje pro SZ Byznys Robin Švaříček, generální ředitel HoppyGo s tím, že další zemí, kterou si platforma Škody Auto vybrala k expanzi, je Slovensko. Tam jsou kompletní služby dostupné v Bratislavě a okolí, rovněž s cílem postupného pokrytí celé země.

Zájem táhnou mladí

Službě sdílení aut podle jejích poskytovatelů nahrává i to, že už je běžně dostupná. Lidem se líbí, že vozy jsou téměř nové. Aplikace pro mobilní telefony navíc umožňuje vyhledat nejbližší vůz, odemknout i zamknout ho telefonem.

„To byl v minulosti náš handicap. Aplikace rozvoji hodně pomohla. Mentalita mladých lidí nám dává šanci rozvíjet službu a dál pro ně investovat do dalších vozů,“ říká majitel holdingu Louda Holding.

Právě mladí lidé drží tento byznys nad vodou. Muž ve věku 25 až 34 let, to je například nejčastější zákazník HoppyGo. Podobně to mají ostatní.

Problém je legislativa

Cesty po městě s carsharingem jsou výrazně levnější než taxi nebo autopůjčovna.
Pavel Louda, majitel CAR4WAY

„Navíc auto může člověk odstavit kdekoliv po Praze a vyúčtuje se mu cena za kilometry. Cesty po městě s carsharingem jsou výrazně levnější než taxi nebo autopůjčovna,“ vypočítává možné výhody Pavel Louda a dodává, že legislativa poskytovatelům však úplně nepřeje.

„Podmínky pro carsharing by měl magistrát naopak zlepšovat. Je prokázáno, že jedno carsharingové auto nahradí osm až dvanáct aut ve vlastnictví, tedy i tolik parkovacích míst. Výrazně se tak redukuje doprava v klidu, úspory na výstavbu nových parkovacích zón jdou do desítek milionů,“ říká muž, který vlastní i největšího dealera vozů Škoda Auto a nově i lídra trhu prodejů značek Hyundai a Mazda v tuzemsku.

„Například u nás není stále možné, aby auta jezdila v pruzích pro autobusy a taxíky. Ani řada dalších výhod, které fungují běžně ve světě, v Čechách zatím nefunguje,“ dodává majitel holdingu s obratem pět a půl miliardy.

Reklama

Doporučované