Hlavní obsah

Češi se chystají na léto. Vzrostl zájem o sauny i zahradní nábytek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Koronavirová opatření proměnila i nákupní preference lidí. Výrazně vzrostl zájem o sauny a zahradní nábytek. Vyplývá to z údajů nákupního rádce Zboží.cz.

Článek

Kvůli koronavirovým opatřením jsou možnosti trávení volného času omezené. Češi se tak snaží najít způsoby, jak si doma nahradit služby, které momentálně nemohou využívat. Například nákupní rádce Zboží.cz zaznamenal výrazný nárůst zájmu o sauny a infrasauny.

Z dat serveru vyplývá, že po saunách je letos o více než 350 procent vyšší poptávka než v minulém roce. Nárůst lze pozorovat i v případě infrasaun, o které byl v předcházejících dvou letech zájem naopak nižší.

„Vzhledem k restrikcím už dlouhou dobu není možné navštěvovat sauny. Lidé se jimi proto vybavují doma, a snaží se tak zvýšit svůj životní komfort. Zájem o sauny a infrasauny letos stoupl o stovky procent. Trendem jsou zejména

Provozovat sauny pro veřejnost je momentálně zakázáno. Spolu s fitness centry, bazény a dalšími vnitřními sportovišti patří k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování zakázala od 9. října a krátce mohly otevřít v prosinci.

Po zrušení nouzového stavu je provoz těchto zařízení zakázán na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které platí od 12. dubna. Podle provozovatelů těchto zařízení postrádá plošný zákaz služeb tohoto typu kompetenci a zákonný podklad. Obrátili se proto na Nejvyšší správní soud.

Velký zájem je i o zahradní nábytek

Zatímco minulý rok za stejné období poklesl zájem o zahradní nábytek, letos je možné pozorovat výrazný nárůst ve všech kategoriích. „Velkému zájmu se těší zejména zahradní pohovky, stoly, židle a křesla, ale i zahradní houpačky nebo sítě. Je znát, že ti, kdo mají terasu, balkon nebo zahradu, se snaží vybavit si exteriér pro trávení volného času doma co nejlépe,“ uvádí Kriegel.

Co s létem?

Zájem o tento druh zboží naznačuje, že lidé budou trávit více času doma, a proto si chtějí vybavit venkovní prostory. Plánování dovolené může být totiž v současné době obtížné.

Cestovní kanceláře uvádějí, že v současné době je poptávka vyšší po destinacích, které už oznámily, jaké podmínky pro turisty v nich budou platit. Očekávají, že letošní sezona bude úspěšnější než minulá. Češi však hledají i alternativní způsoby dovolené. Od vypuknutí pandemie například vzrostl prodej chat, výrazný zájem zaznamenaly také půjčovny obytných vozů a karavanů.

Reklama

Doporučované