Hlavní obsah

Češi si na hrozbu terorismu zvykli, cestují odvážněji než Britové i Němci, říká expert na turismus

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež o cestování Čechů do zahraničí před Vánoci.Video: Nikola Zwrtková

 

Reklama

Vánoce si Češi teroristy zkazit nenechají. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří teroristické útoky ve světě zájem turistů o cesty do zahraničí během adventu neovlivnily.

Článek

Zájem o vánoční trhy terorismus neohrozí, tvrdí místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Podle něj je o zájezdy do evropských metropolí v čase adventu stejný zájem jako v minulých letech. „Češi milují adventní zájezdy a poznávání okolních měst,“ říká v rozhovoru Seznamu moderátorce Zuzaně Hodkové. Dodává, že nejoblíbenějšími destinacemi Čechů jsou tradičně Vídeň, Drážďany nebo německý Norimberk.

Expert na cestovní ruch soudí, že lidé si atmosféru Vánoc jen tak zkazit nenechají. A cestují stejně často, jako to dělali před loňským teroristickým útokem na vánoční trhy v německém Berlíně. „Rezervací přibývá i oproti loňskému roku a Berlín je jedno z míst, kam se lidé také vydávají bez obav,“ komentuje.

K situaci v Berlíně se vyjádřila i Češka, která zde žije, Veronika Šimíková Vlachová.Video: Nikola Zwrtková

„Každý národ se k tomu staví trochu jinak. A řekl bych, že například Němci nebo Britové mají mnohem větší obavy, než mají Češi,“ odpovídá Papež na dotaz, jak jsou na tom evropské národy se strachem z terorismu. Tvrdí, že Češi mají naopak k těmto věcem poněkud fatální přístup. „Byli jsme první turisté v Chorvatsku, vracíme se do Egypta, do Tuniska, do Turecka,“ popisuje odvahu našich krajanů vyrážet do turisticky ohrožených lokalit.

Podle Jana Papeže patří adventní zájezdy do standardního balíčku každé cestovní kanceláře. Cenová nabídka je stejně rozmanitá jako u každé jiné sezonní nabídky. Přijít může Čechy na čtyři stovky i čtyři tisíce korun. Loni se na adventní výlet vydalo přes 40 tisíc lidí, letos to může být ještě o deset tisíc více.

Reklama

Doporučované