Hlavní obsah

Češi stáli v Bratislavě na ambasádě frontu, aby mohli volit

Češi si na Slovensku museli vystát frontu, aby mohli odvolit.Video: Kristýna Matějková

 

Reklama

Několik desítek lidí se dnes krátce po zahájení voleb do Sněmovny shromáždilo u volební místnosti v budově české ambasády v Bratislavě. Museli vystát frontu, než se dostali k hlasovacím archům.

Článek

Češi žijící na Slovensku přišli volit na českou ambasádu v Bratislavě. Po otevření volební místnosti si museli vystát frontu. Zájem krajanů na Slovensku o účast ve volbách je ovšem dlouhodobě nízký.

„Ve zvláštním seznamu voličů vedeném u našeho zastupitelského úřadu je zapsáno 486 osob. Očekáváme, že přijde (hlasovat) několik stovek zapsaných a vedle toho několik stovek voličů s voličským průkazem,” řekl novinářům zástupce velvyslankyně a předseda volební komise Pavel Sladký. Za první hodinu od otevření volební místnosti hlasovalo na ambasádě 103 lidí.

Mezi prvními odevzdal svůj hlas i herec Stanislav Majer. „Mám tu nějakou práci a nemůžu být v Čechách, tak jsem si včas vyřídil volební průkaz. Volím vždy. Mimo Česko poprvé,” uvedl Majer.

V předchozích volbách do Sněmovny v roce 2013 hlasovalo na českém velvyslanectví 491 voličů. Z toho většina podle dostupných informací volila na základě voličského průkazu, který si nechali vystavit ve vlasti z toho důvodu, že během voleb byli na Slovensku například na dovolené nebo pracovně.

Krajané na Slovensku ale dlouhodobě neprojevují velký zájem o volby. „Je to proto, že jediné místo, kde se dá na Slovensku volit, je české velvyslanectví v Bratislavě,” řekla ČTK předsedkyně Českého spolku v Košicích Dagmar Takácsová. Dodala, že příslušníci české komunity z východního Slovenska to mají do Bratislavy daleko a že ani v těchto volbách neočekává větší účast krajanů na hlasování. Krajané by podle ní uvítali možnost korespondenční volby.

V minulosti mohli Češi na Slovensku hlasovat nejen v Bratislavě, ale i na českém generálním konzulátu v Košicích. Ten byl ale už před lety zrušen. Na Slovensku se v posledním sčítání lidu v roce 2011 k české národnosti přihlásilo zhruba 30 tisíc lidí, řada z nich má také české občanství.

Reklama

Doporučované