Hlavní obsah

Češi zaměstnaní v Rakousku přicházejí o tisíce. Vyplácení přídavků na děti vyvolává ostrou kritiku

Vyplácení přídavků na děti v Rakousku.Video: Šárka Kabátová

 

Reklama

Češi pracující v Rakousku doplácejí na nový způsob vyplácení přídavků na děti. Nová legislativa sousední země totiž výrazně snižuje příjmy českých rodin. Změna spočívá v tom, že přídavky na děti jsou od nového roku vypláceny v různé výši. Záleží na tom, zda jde o domácí pracovníky, nebo cizince, jejichž děti v zemi trvale nežijí. Kritizovaná praxe zasáhla až osm tisíc Čechů. Teď hrozí, že kvůli stížnostem skončí Rakousko u Soudního dvora Evropské unie.

Článek

Ještě v roce 2018 získávali rodiče pracující v Rakousku přídavky na dítě do věku tří let ve výši bezmála 4,5 tisíce korun. Od nového roku jakožto pracovníci ze středoevropských zemí dostávají už jen 2 720 korun. Nový systém zasáhl převážně rodiny z pohraničí. Evropská komise už dříve varovala rakouskou vládu, že v případě schválení zákona zažaluje zemi kvůli diskriminaci u Evropského soudu.

„Vítáme, že Evropská komise v tomto bodě dostála své roli strážce smluv a zahájila vůči Rakousku příslušné formální kroky. Rakousko má nyní dva měsíce na to, aby vyřešilo problémy vytýkané Komisí,“ napsala serveru Seznam Zprávy mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Barbara Hanousek Eckhardová.

Hlasitá kritika zaznívá od české europoslankyně za hnutí ANO Martiny Dlabajové. „V EU nesmí existovat dvě kategorie občanů. Nejnovější rakouský zákon je jasným příkladem snah jedné země omezovat práva pracovníků z jiného státu EU. Negativně to pocítí především slušní zaměstnanci, kteří řádně přispívají do systému sociálního zabezpečení stejným způsobem jako místní pracovníci,“ sdělila.

Při nejbližší příležitosti chce europoslankyně celou záležitost otevřít v Evropském parlamentu. Podle jejích informací totiž několik stovek Čechů zvažuje žalobu. Proti krokům Rakouska se už v minulosti ohradily některé členské země EU. Vedle Česka bylo aktivní také Slovensko, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Litva a Bulharsko.

Ombudsmanka Šabatová nemůže pomoci

Podle ochránkyně veřejných práv Anny Šabatové se mohou lidé dovolat pomoci u rakouského ombudsmana. Její úřad se takovými případy nezabýval. Zabývat se jimi dokonce ani z podstaty věci nemůže. „Čeští občané, kteří by měli v Rakousku problémy s vyplácením rakouských dávek, by se měli obracet na rakouského ombudsmana. Tak, jako český ombudsman může řešit stížnosti cizinců na činnost českých úřadů, může rakouský ombudsman šetřit stížnosti českých občanů na rakouské úřady,“ napsala v prohlášení pro Seznam Zprávy mluvčí kanceláře.

Také velvyslanectví v Rakousku na svém webu radí Čechům, jak postupovat v případě, že mají kvůli vyplácení přídavků problémy. Pokud by Češi chtěli rozporovat výši příspěvků, mohou podle ambasády na místně příslušném finančním úřadě podat písemnou žádost. Tu je možné podat kdykoliv, žádný formulář k tomu neexistuje.

Reklama

Doporučované