Hlavní obsah

Češi, zrušte kontroly na hranicích, ani my vás nehlídáme, vzkazují Němci

Foto: Profimedia.cz

Setkání Heiko Maase a Jeana Asselborna na hraničním mostě.

Reklama

Německý ministr zahraničí Heiko Maas doufá, že Česko a Polsko brzy zruší kontroly na hranicích, které zavedly kvůli šíření koronaviru. Své východní hranice s Českem a Polskem Německo kvůli pandemii nestřežilo.

Článek

„V příštích dnech zrušíme kontroly na hranici s Dánskem a od 15. června nebudou žádné kontroly ani na hranicích s Francií, Rakouskem a Švýcarskem,“ uvedl Maas v sobotu při setkání s šéfem lucemburské diplomacie, s nímž se sešel u příležitosti zrušení kontrol na hranicích mezi jejich zeměmi. „Přál bych si, aby i hraniční kontroly, které nyní provádějí naši polští a čeští přátelé, v dohledné době skončily,“ dodal.

Maas se sešel na německo-lucemburské hranici s lucemburským ministrem zahraničí Jeanem Asselbornem. Setkání se konalo u příležitosti úplného zrušení kontrol na společné hranici, které Německo zavedlo kvůli šíření koronaviru v polovině března. Už ve středu německý ministr vnitra Horst Seehofer oznámil, že na hranicích s Francií, Švýcarskem a Rakouskem se dnes hraniční režim uvolní. Namátkové kontroly nicméně budou trvat až do 15. června. Na dánské hranici chce Německo stejně jako v případě Lucemburska v příštích dnech zrušit kontroly zcela.

Hranice s Českem a Polskem - stejně jako s Nizozemskem a Belgií - Německo kvůli šíření koronaviru nehlídalo. Střežené jsou ovšem z české a polské strany. Seehofer tento týden řekl, že chce s Prahou a Varšavou o dalším uvolňování režimu na společných hranicích jednat.

Evropská komise ve středu vyzvala členské země EU, aby začaly postupně uvolňovat omezení na hranicích, která přijaly kvůli šíření viru SARS-CoV-2. Zároveň doporučila, aby nejprve přišlo na řadu otevírání hranic mezi těmi státy, kde je vývoj nákazy podobně příznivý.

Český premiér Andrej Babiš ve středu uvedl, že hranice s Rakouskem a Slovenskem by se mohly otevřít 8. nebo 15. června. V Německu je podle něj epidemiologická situace horší, a Česko proto o cestování k západním sousedům nejedná. Polsko ve středu prodloužilo uzavření svých hranic do 12. června.

Reklama

Doporučované