Hlavní obsah

Česká ambasáda už propustila „své“ Rusy. Nyní se čeká na krok Moskvy

Foto: ČTK/AP/Petr David Josek

Do konce května mají „na oplátku“ z Česka odjet pracovníci ruské ambasády.

Reklama

Necelý týden zbývá do vypršení lhůty, kdy Praha a Moskva mají srovnat počty svých lidí na ambasádách. Jde o historickou operaci.

Článek

Praha už více méně splnila svůj „domácí úkol“ v rámci nového nastavení česko-ruských vztahů po kauze Vrbětice. Česká ambasáda v Moskvě podle zjištění Seznam Zpráv v pátek propustila většinu Rusů, které zaměstnávala.

Ochromený je tím především Český dům v ruské metropoli, od příštího úterý se v něm zavře restaurace i hotelový provoz.

Do konce května pak mají zase z Prahy odjet desítky pracovníků ruské ambasády.

„K 21. 5. 2021 obdrželo výpověď 71 místních sil na Velvyslanectví ČR v Moskvě, v Českém domě a v Českém centru Moskva. Do konce května 2021 se očekává, že výpověď obdrží celkem 79 místních sil, tj. ještě zbývajících osm,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zahraničí Eva Davidová.

Sovětské rozměry

Když vyšlo najevo, že české úřady podezírají z odpálení muničních skladů ve Vrběticích agenty ruské vojenské rozvědky GRÚ, na ose Praha–Moskva se začalo s vyhošťováním diplomatů. České diplomacii se ale podařilo využít situace k historickému kroku – trvale snížit počet pracovníků ruské ambasády v Praze.

Ta měla dosud „sovětské“ rozměry, které vyjadřovaly někdejší dominanci Moskvy v středoevropském regionu.

To teď ale skončilo. Počty na obou úřadech se mají srovnat na 7 diplomatů a 25 ostatních technických a administrativních zaměstnanců. Rusové přitom v Česku měli ještě po vyhoštění prvních 18 Rusů 27 diplomatů a 67 ostatních pracovníků.

Česko v Rusku ale významně spoléhalo na místní pracovníky – mnohem více než Rusové v Česku. Právě na jejich počty sáhla Moskva české diplomacii.

„Počet místních sil stanovených ruskou vládou je 19,“ uvedla Davidová.

Jde o křehké pohyby. Teď se čeká na odjezd Rusů – a také na to, jak hladký a přehledný jejich odchod bude. Češi v „druhém kole“ osekání ruské ambasády nevyhošťují jmenovitě – Rusové mají Černínskému paláci nahlásit, kdo z akreditovaných diplomatů pojede domů.

Podle pondělního zjištění Seznam Zpráv už pražské letiště v Ruzyni registruje tři speciální lety z a do Ruska koncem května. Tedy v době, kdy mají diplomaté a další personál ruské zahraniční služby českou metropoli opustit.

Rusové už poslali v dubnu speciál pro 18 vyhoštěných diplomatů, které české úřady označily přímo za špiony.

Zmiňované tři další lety v poslední květnové dny měli Čechům Rusové nahlásit v pondělí – tedy poté, co česká diplomacie rozdávala v Moskvě výpovědi svým místním silám.

S Američany na seznamu

Omezení zaměstnávání Rusů se dotklo nejen Česka, ale i Spojených států amerických. Obě země také Kreml nechal dát na seznam zemí, které nepovažuje za přátelské.

Podle původního rozhodnutí z půlky května pro Američany dokonce měl platit úplný zákaz mít místní pracovníky. To si ale nakonec Rusové rozmysleli – a přísný bojkot odložili, jak oznámila americká ambasáda v Moskvě.

Omezení pro českou diplomacii platí, jak bylo oznámeno.

„Pro obě strany (českou i ruskou – pozn. autorky) platí květnový termín a k odkladu opatření v mezidobí nedošlo,“ potvrdila Davidová.

Reklama

Doporučované