Hlavní obsah

Česká armáda bude mít speciální velení pro kybernetickou válku, říká velvyslanec Landovský

Jakub Landovský o hrozbách kybernetického útoku i režimu v NATO.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Musíte být schopni jak uhájit vlastní systémy, tak případně ve vypjaté krizi kyberneticky zasahovat někde jinde,” popisuje novou výzvu pro NATO i spojence Jakub Landovský. Někdejší náměstek na ministerstvu obrany je nově českým velvyslancem v Alianci.

Článek

„Byl to velký impulz, aby jednotlivé země začaly tvořit kapacity v oblasti velení a řízení a potom samozřejmě i v oblasti nějaké odpovědi na ty kybernetické hrozby,” dodává. Hrozbu kybernetického útoku NATO přidalo na seznam k někdejších bojovým doménám jako voda, země, vzduch a kosmický prostor.

„Kybernetické útoky probíhají často skrytě. A samotné rozhodnutí označit tu zemi za útočníka, má velké konsekvence,” popisuje nový velvyslanec.

Nové kybernetické velení má dostat i česká armáda. „To bude schopné zajistit a zabezpečit naše vojáky v misích a operacích. Klíčové je zabezpečené spojení s bojištěm až do toho centrálního velína. To musí být kryto před kybernetickým útokem,” popisuje Landovský.

Česko jako černý pasažér?

Česko se vstupem do NATO zavázalo vyčlenit každoročně na obranu minimální částku ve výši dvou procent hrubého domácího produktu. Slib ale neplní.

Hranici dvou procent ale i tak Landovský bere jako spravedlivý model.

„Protože reflektuje nějakou realitu, jak si ta země ekonomicky stojí, a je stejná ke všem spojencům. A ti, kteří nebudou plnit dvě procenta, tak se povezou na úkor ostatních, to je klasický černý pasažérismus,” řekl ve Výzvě Landovský.

Podle něj popíchl členské státy k lepšímu plnění povinných výdajů na obranu i postoj prezidenta USA Donalda Trumpa, který kritizoval některé spojence, že závazky nedodržují.

Vojenský režim a kultura NATO

V sídle Aliance podle Jakuba Landovského panuje přesný vojenský režim.

„Je tam určitým způsobem vojenská kultura, stejně jako byla na ministerstvu obrany. A právě v tom je ta práce zajímavá, že tam máte vlastně ne úplně zintegrované součásti z té stálé delegace, je tam část s kulturou ministerstva zahraničí, část diplomatická, která hraje v těch nejzásadnějších otázkách samozřejmě prim. Jsou tam odborníci civilní z ministerstva obrany a je tam zhruba třetina vojenských představitelů, kteří mají ten praktický vojenský pohled na věc.”

Kauza kolem výměny ministra kultury a spory ANO, ČSSD a prezidenta, hrozby o odchodu z vlády a výroky o nedodržovaní ústavy v Česku podle Landovského zdmi NATO vůbec nezarezonovaly.

„Bylo by nevhodné, aby se tato vnitropolitická agenda týkající se ministerstva kultury dostala na přetřes oficiálně v Alianci. Aliance má kulturu, která se nikdy nevměšuje do vnitrostranické situace alianční země. Alianční kultura se nezajímá o kulturu českého ministerstva kultury,” uvedl ve Výzvě Landovský.

Reklama

Doporučované