Hlavní obsah

Česká nanooptika jako světový unikát. Takovou čočku zatím nikdo jiný neumí

Česká firma IQ Structures dokáže jako jediná na světě vyrobit nanooptiku.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Firma IQ Structures vyrábí ploché plastové čočky, které využívají výrobci LED svítidel. Taková optika slibuje lepší světelné vlastnosti, nižší náklady na výrobu, jednoduše řečeno dokáže poslat světlo jen tam, kde je potřeba.

Článek

Na první pohled malý kousek plastu, jen pár centimetrů. Na ten druhý objev, kterým se Češi dostali na špičku nanooptického výzkumu. A také výroby. Ta je umístěna v přísně střeženém areálu v Řeži nedaleko Prahy.

A jak to celé vzniká? V brněnském nanocentru nejdřív vypočítají a vytvoří malinký kousek nanostruktury. Pak vznikne matrice na speciálním plechu. A speciálně sestavená linka pak umí nanostruktury kopírovat na fólii ve velkých rychlostech. I linka je unikátní, sami si ji ve firmě sestavili. Mimochodem na jednom centimetru čtverečním jsou pak dva až tři terabajty informací.

Jak v reportáži Magazínu Byznys popsal ředitel IQ Structures Tomáš Těthal, jejich investice nepřekročila sto milionů korun. Potenciál ale vidí jako multimiliardový.

Budoucnost nanooptiky je teď spojená hlavně s LED technologií. Firma chystá další projekty, týkající se třeba městského osvětlení. A přemýšlí i o tom, jak zmenšit a zpřesnit světla aut.

Sledujte magazín Byznys Televize Seznam každý všední den ve 14:00, v repríze pak ve 21:30 (s výjimkou pátku, kdy vysíláme od 18:15).

Reklama

Související témata:

Doporučované