Hlavní obsah

Česká pošta chce vstoupit na trh se stravenkami

Foto: Jakub Čaja, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

K osmi soukromým stravenkovým firmám v Česku se zřejmě přidá Česká pošta. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Mluvčí pošty Matyáš Vitík deníku řekl, že s nabídkou vstoupit na trh se stravenkami státní podnik přišel sám. Záměr na zvýšení konkurence v oboru podporuje ČSSD i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vládní koalice se v polovině ledna dohodla na tom, že vedle stravenek zavede také nedaněný stravenkový paušál pro zaměstnance.

Článek

Vitík poukázal na zkušenosti a kompetence České pošty. „Pokrývají všechny procesy, jako je tisk, distribuce nebo zúčtování stravenek,“ uvedl. Podnik má podle mluvčího už připravené i související služby, jako jsou bezpečná manipulace s hotovostí a stravenkami nebo školení pro budoucí zaměstnance, kteří by měli práci s firemními benefity na starosti. Pošta přitom podle HN dlouhodobě čelí kritice, že nedokáže odvádět služby v odpovídající kvalitě.

Plán má podporu sociální demokracie. „Návrh podala na koaliční radě ČSSD,“ cituje deník ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Schillerová záměr zmínila v úterý na Facebooku po setkání s ředitelem České pošty Romanem Knapem. „Pošta má zájem rozšířit konkurenci mezi dodavateli stravenek,“ napsala.

Systém stravenek se kvůli provizím, které musejí platit poukázkovým firmám, nelíbí provozovatelům hotelů, restaurací nebo obchodů. Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) uvedla, že prodejny na venkově a v malých městech odvádějí z hodnoty stravenky čtyři až deset procent. Podle Asociace provozovatelů poukázkových systémů ČR, která sdružuje stravenkové firmy, je provize v průměru 3,9 procenta.

U plánovaného stravenkového paušálu by daňové zvýhodnění mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den. Změna má být součástí daňového balíčku, který by měl platit od roku 2021. Odbory se obávají, že zaměstnavatelé budou peníze určené na stravenkový paušál zneužívat.

Reklama

Doporučované