Hlavní obsah

České coworkingové kanceláře vytlačily polskou konkurenci a chtějí posilovat

Foto: Scott & Weber

Coworkingové kanceláře v Praze-Holešovicích, které převzal český Scott & Weber od společnosti Business Link.

Reklama

Byznys s coworkingovými kancelářemi se začíná konsolidovat. Z Česka odchází společnost Business Link patřící do koncernu Skanska. Její aktivity přebírá český konkurent Scott & Weber. Odborníci přesto očekávají další růst trhu.

Článek

Společnost Skanska ukončila v Praze provoz své coworkingové společnosti Business Link. Její prostory v kancelářském centru Visionary v Holešovicích převzala česká firma Scott & Weber. Na tuzemském trhu je to první takto velký případ, kdy jeden coworkingový operátor spolkl druhého.

„Obchodní aktivity a projekty Business Linku musíme konstantně přizpůsobovat rychle se měnícím potřebám trhu a očekáváním našich klientů. Role kanceláří i jejich fungování prošla v důsledku pandemie zásadní proměnou. Ukončení činnosti pražského Business Linku je důsledkem vyhodnocení těchto faktorů,“ sdělil Maciej Król z vedení Business Link. Firma se bude soustředit jen na domácí polský trh.

Scott & Weber převzal aktivity konkurenta se všemi závazky. Cenu transakce žádná ze stran nezveřejnila.

Český Scott & Weber posiluje na úkor zahraniční konkurence dlouhodobě. Zatímco například světový coworkingový gigant WeWork se proti původním velkým plánům v Praze omezil na jedinou budovu, otevírá Scott & Weber jednu novou lokalitu za druhou. Mimo jiné otevřel centrum v nové budově The Flow Building na Václavském náměstí přímo nad obchodem oděvního řetězce Primark. O tyto prostory přitom původně stál WeWork.

Další expanze

„V nejbližších měsících a letech bude docházet k posilování pozice nejsilnějších hráčů, a to nejen organickým růstem, ale i majetkovými akvizicemi. Trh se tím bude konsolidovat, dojde ke snížení počtu hráčů na trhu a tím i k žádanému kvalitativnímu posunu nabízených služeb a prostředí,“ předpovídá majitel Scott & Weber Adam Zvada.

Do konce roku 2023 pak plánujeme provozovat celkem 13 center.
Adam Zvada, Scott & Weber

Zvadova firma plánuje do konce letošního roku podepsat smlouvy na další tři lokality servisovaných kanceláří a coworkingu. „Do konce roku 2023 pak plánujeme provozovat celkem 13 center s celkovou plochou více než 35 000 metrů čtverečních a kapacitou přes 5000 pracovních míst,“ doplnil šéf Scott & Weber.

Plány na expanzi dávají podle konzultantů smysl. „Trh operátorů flexibilních kanceláří ještě nedosáhl svého vrcholu a je prostor pro další centra, nicméně zásadní pro jejich růst i úspěch je lokalita. Na trhu je stále patrné, že nájemci vnímají pozitivně, když součástí tradiční kancelářské budovy je i část flexibilní,“ soudí Radka Novak, specialistka na pronájmy kancelářských prostor v poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Na rozdíl od klasických kanceláří si firmy i jednotlivci pronajímají coworkingové kanceláře jen krátkodobě. Kontrakt většinou uzavírají s provozovatelem coworkingu, nikoliv s majitelem kanceláří. Pronájem takovýchto prostor stojí více než u klasických administrativních ploch, uživatelům ale odpadá jakákoliv starost o provoz kanceláří. Prostory jsou navíc často originálně zařízené a někdy připomínají více neformální prostředí někde v baru než klasické pracovní místo.

Po propadu růst

Loni se během prvního lockdownu poptávka po tomto typu kanceláří krátkodobě propadla. Rychle se však vzpamatovala. Mimo jiné díky tomu, že se poptávka po coworkingu přesunula od start-upů ve prospěch běžných firem. Kontrakty s coworkingovými operátory můžou totiž uzavřít například jen na několik měsíců a pak smlouvu zrušit. Tradiční kanceláře se zpravidla pronajímají nejméně na pět let.

„Poptávka po flexibilních kancelářích se zvýšila zejména ze strany větších korporací, které také většinou míří k větším operátorům nabízejícím více lokalit. Firmy se totiž snaží pro své pracovníky více přiblížit práci k jejich domovu,“ komentovala Novak z Cushman & Wakefield.

To je také důvod, proč se developerská část Skansky dalšího vytváření coworkingových prostor nevzdává navzdory neúspěchu s tuzemskou částí Business Link.

„Na českém trhu stále roste zájem o duální i hybridní kancelářská řešení, kdy firmy doplňují tradiční kanceláře flexibilními prostory ve stejné budově nebo v její blízkosti. Očekáváme, že flexibilita, kterou to firmám dává, bude novým trendem a abychom takové poptávce vyhověli, budeme i nadále rezervovat až 25 procent prostor v našich kancelářských budovách pro provozovatele flexibilních kanceláří,“ uvedla manažerka společnosti Skanska Property Jana Prokopová.

Lídrem trhu flexibilních a coworkingových kanceláří byl ještě před akvizicí aktivit společnosti Business Link český Scott & Weber, vyplývá z aktuálních dat poradců z Cushman & Wakefield. Dvojkou trhu je mezinárodní firma IWG. Té patří i třetí příčka se samostatným coworkingovým konceptem Spaces.

Reklama

Doporučované