Hlavní obsah

České dokumenty uvedou zahraniční filmové festivaly

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pět českých a koprodukčních dokumentů a jedna velká retrospektiva se objeví na několika velkých mezinárodních festivalech.

Článek

Snímek Manželství režisérů Kateřiny Hager a Asada Faruqiho bude mít světovou premiéru na torontském Hot Docs, největším dokumentárním festivalu v Severní Americe. Mnichovský DOK.fest připravil velkou retrospektivu režisérky Heleny Třeštíkové a na festival se dostal i dokument Osobní život díry režiséra Ondřeje Vavrečky. Snímky podpořil i Státní fond kinematografie, sdělil dnes ČTK mluvčí fondu Jiří Vaněk.

Dok.fest v bavorském Mnichově uvede retrospektivu dokumentaristky Heleny Třeštíkové, kde budou uvedeny filmy Forman vs. Forman o filmovém režisérovi Miloši Formanovi, Zkáza krásou o osudech herečky Lídy Baarové, časosběrné dokumenty Anny, René, Mallory, Soukromý vesmír, jeden díl ze série Manželské etudy a krátký film Zázrak. Druhým českým zástupcem na festivalu je film režiséra Ondřeje Vavrečky Osobní život díry, který bude uveden v soutěži Dok.International.

Manželství je nevšední příběh vozíčkářky Zdenky a jejího pákistánského manžela, který natočili režiséři Kateřina Hager a Asad Faruqi, jež jsou zároveň producenty filmu. Snímek čeká světová premiéra na festivalu dokumentů Hot Docs. Na koprodukčním trhu Hot Docs Forum konaném při torontském festivalu má česká kinematografie zastoupení díky dokumentu Blix od režisérky Grety Stocklassy, portrétu bývalého švédského politika a diplomata Hanse Blixe. Festival v kanadském Torontu od 29. dubna do 9. května.

Nový dokument oceňovaného dokumentaristy Vitalije Manského Gorbačov. Ráj se představí v sekci Grand Angle na švýcarském festivalu Visions du Réel v druhé polovině dubna. Portrét devadesátiletého bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova již získal hlavní cenu na amsterdamském festivalu IDFA 2020. Za českou stranu se na něm podílela společnost Hypermarket Film Víta Klusáka a Filipa Remundy. Film se dostal i do programu dánského dokumentárního festivalu CPH:DOX.

Debutující režisér a producent Pavel Borecký ze společnosti Anthropictures uvede na festivalu Visions du Réel ve švýcarském Nyonu svůj dokumentární snímek Žít vodu zaměřený na život jordánských beduínů, kteří se stali závislými na vodovodní síti. Majoritně český snímek bude bojovat o prvenství v národní soutěži, do které se probojoval díky koprodukční spolupráci se Švýcarskem. Spolu s uvedením v Nyonu se Boreckého debut představí také v dubnu na amsterdamském festivalu Movies That Matters a na přelomu dubna a května na festivalu dokumentárních filmů CPH:DOX.

Reklama

Doporučované