Hlavní obsah

České dráhy obnoví provoz vlaků z Prahy na západ Čech, posílí i spoje do Německa

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

České dráhy obnoví od soboty provoz většiny dálkových vlaků mezi Prahou a Plzní na tzv. chebské větvi. Většina spojů linky Ex6 tak znovu pojede v celé trase z Prahy přes Plzeň až do Chebu.

Článek

Do provozu se dále vrátí dva páry vlaků pendolino denně mezi Prahou a západech Čech. Dráhy zároveň mírně posílí i spoje do Mnichova, informoval dnes dopravce. V současnosti už opět jezdí i spěšné vlaky z Chebu do Norimberku a také regionální přeshraniční spoje do Německa. Dosud byl provoz omezen kvůli koronavirové krizi.

České dráhy se na obnovení spojů dohodly s ministerstvem dopravy, které si je u nich objednává. Na trať z Prahy přes Plzeň do Chebu se vrátí většina tzv. Západních expresů, výjimkou budou spoje Ex 550, zatím je zrušeny v celé trase, Ex 553, který v neděli nejede v úseku Plzeň – Praha, Ex 554 (nejede o sobotách a svátcích) a Ex 567 (v úseku Cheb – Plzeň jede denně kromě soboty, v úseku Plzeň – Praha je zrušen). Znovu vyjedou spoje pendolino z Prahy do Františkových Lázní a Karlových Varů. Výrazně se tak navýší dosavadní přepravní kapacity mezi Prahou a Plzní.

Vedle toho dráhy mírně posílí i vlaky do Mnichova. Ty jsou v provozu od 7. dubna a zatím jezdí na zkrácené trase z Plzně přes Domažlice do Německa. Od soboty se zvýší kapacity také u rychlíků linky R16 v úseku Klatovy – Železná Ruda - Alžbětín, které znovu zajistí v celé trase z Prahy až k bavorským hranicím rychlíková souprava. Cestujícím tak odpadnou přestupy v Klatovech do motorové soupravy směrem do Železné Rudy.

Provoz vlaků do Německa obnovovaly dráhy už na začátku toho týdne. Od pondělí znovu jezdí spěšné vlaky linky R29 v celé trase Cheb – Norimberk a zpět. V provozu jsou také ostatní přeshraniční regionální vlaky z Karlovarského kraje do Saska a Bavorska.

Další obnovování provozu dráhy plánují v závislosti na dalším vývoji pandemie. Od pondělí obnovily do téměř plného provozu regionální vlaky v krajích Pardubickém, Královéhradeckém a Moravskoslezském.

Reklama

Doporučované