Hlavní obsah

České plicní ventilátory vyrážejí do světa. Expanzi pomohou Korejci

Foto: ČTK

Jiří Denner s ventilátorem CoroVent.

Reklama

Třebíčská rodinná skupina MICo, výrobce plicního ventilátoru CoroVent, se spojuje s korejským partnerem. České ventilátory se díky tomu mohou rychle dostat na světový trh.

Článek

Vývoj plicního ventilátoru CoroVent byl letos na jaře bleskově dokončen díky veřejné sbírce a obrovskému osobnímu nasazení řady českých firem i dobrovolníků. Výroby se ujala společnost MICo Medical, součást průmyslového holdingu MICo z Třebíčska. Ta se nyní spojuje se silným korejským investorem.

Podle dohody, podepsané v pátek dopoledne, do MICo Medical vstupuje společnost Korean Heavy Industry & Development (KHIND). Tedy silný energeticko-průmyslový konglomerát, který investuje do nákupů průmyslových firem ve světě.

MICo a KHIND

MICo

- rodinná průmyslová skupina z Třebíčska

- součástí je firma MICo Medical

- MICo se orientuje především na technologie pro elektrárny a vodárny

- dodává i pro jaderné elektrárny, např. do Velké Británie či Turecka

KHIND

- korejská korporace, založená v roce 2015

- jako finanční investor nakupuje průmyslové podniky po světě

- obchoduje s ropou a zkapalněným plynem LNG

- koncem loňského roku byla KHIND vážným zájemcem o koupi plzeňské Škody JS od ruských vlastníků, obchod ale nakonec nebyl uzavřen

Podle šéfů MICo umožní spojení s korejským partnerem rychlou expanzi s CoroVentem na zahraniční trh. „Díky globální síle finanční skupiny KHIND již dnes MICo Medical ze zahraničních trhů eviduje závazné objednávky na stovky kusů CoroVentů. V první fázi očekává prodej až tisíce kusů, přičemž první desítky začne expedovat v průběhu podzimu,“ uvedl mediální zástupce MICo Jan Kubát.

K podpisu smlouvy s Korejci došlo pouhé dva týdny poté, co MICo pro CoroVent získalo v USA certifikaci od tamního Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, tzv. certifikát FDA EUA (Emergency Use Authorization).

Měsíce příprav

Podle šéfa skupiny MICo Jiřího Dennera jednali čeští byznysmeni se zástupci KHIND v České republice řadu měsíců. Základním předpokladem pro navázání spolupráce však bylo právě získání zmíněné certifikace.

KHIND na základě v pátek podepsané smlouvy vstupuje do MICo Medical jako poloviční partner, který se bude výhradně starat o distribuci a prodej.

„S Korean Heavy Industry & Development jsme začali komunikovat v průběhu května a téměř okamžitě jsme podepsali distribuční smlouvu na vybraná teritoria,“ říká Denner, který je jednatelem MICo Medical a majitelem skupiny MICo. „V průběhu následujících měsíců se však ukázalo, že i když je CoroVent po technické stránce prvotřídní výrobek, tak minimálně bez americké certifikace bude velmi problematické realizovat jeho prodeje do zahraničí. Z původních stovek až tisíců poptávek nebylo možné cokoliv dotáhnout do závazné objednávky, protože certifikace byla pro všechny potenciální klienty klíčová. Teď máme FDA EUA a věřím, že díky korejskému partnerovi se prodeje konečně rozjedou,“ dodává Denner.

Březnový rozhovor s Jiřím Dennerem ve studiu Burza.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Partnerství s Korejci zřejmě pomohlo i zdárně dovršit důležité certifikační řízení. Společnost KHIND má totiž s distribucí medicínského zboží a ochranných pomůcek do zahraničí zkušenosti. Skrze svou kancelář v Kalifornii dodává do USA testy PCR a Rapid testy na covid-19. Sama se proto musela stejně jako MICo Medical postarat o zajištění potřebné certifikace.

„Naše společnost již certifikační proces absolvovala a poskytla proto výrobci CoroVentu veškerou možnou součinnost a know-how pro urychlené vydání certifikace. Ta byla nakonec úspěšná a mohli jsme proto začít intenzivně vyjednávat o vzájemné spolupráci,“ líčí generální ředitel KHIND Patrick Jin Sung Jun.

„Mohu potvrdit, že se bude jednat o synergickou součinnost obou partnerů. Naším hlavním cílem budou prodeje plicních ventilátorů mimo území České republiky a vyhledávání příležitostí pro další distribuci. Jsem si jistý, že nynější uspořádání zjednoduší distribuční možnosti CoroVentu a přispěje i k jeho dalšímu vývoji,“ dodává Patrick Jin Sung Jun.

Ventilátory pro Česko

Plicní ventilátor CoroVent je jedním z nejviditelnějších produktů vzešlých z koronavirové pandemie. Jeho vývoj byl dokončen v rekordně krátkém čase ve spolupráci Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, třebíčské MICo Medical a technologické iniciativy COVID19CZ. Projekt se podařilo rychle dovršit i díky finanční podpoře široké veřejnosti, která na CoroVent vybrala během několika březnových dní 14 milionů korun.

„Rád bych předešel všem spekulacím, které by se mohly v souvislosti s partnerstvím s KHIND objevit. Za peníze českých občanů, firem a dalších dárců, kteří vývoj CoroVentu podpořili, jsme vyrobili a naskladnili plicní ventilátory v množství, jaké jsme deklarovali. Smyslem partnerství s KHIND je dostat tento český výrobek co nejrychleji do světa. Byla by velká škoda, kdyby všechno to úsilí zůstalo jen v podobě 182 kusů CoroVentů v České republice,“ vysvětluje Jiří Denner.

Reklama

Doporučované