Hlavní obsah

České Švýcarsko a Lužické hory propojí nový most pro turisty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

České Švýcarsko a Lužické hory propojí nový most pro pěší a cyklisty. Most překlene frekventovanou silnici I/9 ve Šluknovském výběžku na Stožeckém sedle.

Článek

Most Šébr a navazující turistické stezky postaví Ústecký kraj za zhruba 17,5 milionu korun. Součástí jsou dvě turistické cesty s čedičovým povrchem a samotná dřevěná oblouková lávka s horní mostovkou. Její celková délka je 60,7 metru.

Lávku výrobce dodá k montáži podle kraje do konce října, osazení bude závislé na počasí. „Po ukončení zimního období budou pokračovat práce na dobudování stezek a finálních úpravách mostu, aby byl do prázdnin připravený k užívání,“ uvedl kraj.

Lávka podle Ústeckého kraje zvýší bezpečnost a zároveň významně zlepší turistickou infrastrukturu ve Šluknovském výběžku. Propojí část Ústeckého a Libereckého kraje. Zlepší také dostupnost německých tras pro pěší. Most bude součástí dálkové turistické trasy Hřebenovka, kterou kraj chystá na příští rok. Během zimní sezony by jej mohli využívat běžkaři. Investorem stavby je Ústecký kraj, běžnou údržbu po dohodě zajistí Dobrovolný svazek obcí Tolštejn.

Reklama

Doporučované