Hlavní obsah

Českem se prohnaly bouřky. Meteorologové přidali další varování

Foto: marketa1982, Shutterstock.com

Ilustrační snímek

Reklama

aktualizováno •

Kvůli bouřkám měli dnes večer hasiči stovky výjezdů.

Článek

Hasiči po vlně bouřek nejčastěji odstraňovali popadané stromy a čerpali vodu, informovali o tom na twitteru. Bouřky se přehnaly přes západní část Česka. Nejprve udeřily v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji, poté se přesunuly přes Středočeský kraj a Prahu do Libereckého kraje.

Jen do 22:00 hasiči v Česku zasahovali kvůli bouřce u 416 technických pomocí. Přes stovku výjezdů měli hasiči na západě Čech a v Ústeckém kraji. V Karlovarském kraji byly podle policie na některých místech zaplavené silnice a popadané stromy. Z preventivních důvodů hasiči evakuovali děti z jednoho dětského tábora u Aše na Chebsku. „Preventivně se rozhodlo asi o 42 dětech, že se přemístí, asi na jednu noc. Nic jim nehrozí, ale je tam spoustu vody,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Bouřky zasáhly téměř celý kraj, škody způsobily v okrese Karlovy Vary. Podle Kasala byla situace nejhorší asi v okolí Horního Slavkova a Lokte na Sokolovsku. Na Ašsku odčerpávali vodu ze sklepů.

Také středočeským hasičům přibylo kvůli večerní bouřce výjezdů, ve většině případů pomáhali s odstraněním popadaných stromů, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. Kvůli větvím spadlým do trakčního vedení nejezdily vlaky mezi Berounem a Karlštejnem, později spadlé stromy omezily provoz i mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou.

V Praze hasiči první případ zaznamenali minutu před 21:00, šlo o nalomenou větev v Michli. Do 23:00 zasahovali u 20 případů spojených s bouřkami a deštěm. „Nyní můžeme doufat v relativně klidnou noc,“ uvedli na twitteru. Bouřka zkomplikovala také dopravu v Praze a přilehlém Středočeském kraji. Podle Pražské integrované dopravy kromě přerušeného provozu vlaků se s problémy potýkala i autobusová přeprava. Kvůli spadlým stromů ve Strašíně u Říčan nejezdila linka 428, v obci Mšec na Rakovnicku pak uvízl autobus linky 580. Zatopený byl také podjezd v Praze na Černém Mostě, kvůli čemuž se zpožďovaly autobusy na příjezdu a posléze i na odjezdu.

Pro české kraje a Vysočinu platí do středy výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silnými bouřkami a povodňová pohotovost. Meteorologové současně nevyloučili, že i ve středu se mohou v Česku vyskytnout silné bouřky s vydatným deštěm.

Střední Čechy

Středočeští hasiči měli za úterní večer a dnešní noc 259 výjezdů, převážně ke spadlým stromům a dalším následkům bouřky. Pomáhali také čerpat vodu ze sklepů a níže položených míst. ČTK to řekla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Nejvyšší počet zásahů zaznamenali hasiči v okrese Praha-východ, dále na Mladoboleslavsku, Kladensku a Benešovsku. „Úplně nejhorší byla situace od 21:00 do 22:00, kdy za jednu hodinu operační středisko nabralo 111 událostí,“ uvedla Fliegerová. Kolem půlnoci se situace zklidnila a pak přibývalo už méně výjezdů.

Kvůli popadaným větvím do trakčního vedení nejezdily v úterý večer přes hodinu vlaky mezi Karlštejnem a Berounem. Dnes ráno zpozdily dopravu stromy spadlé na trať mezi Mladou Boleslaví a Jedlovou.

Ústecký kraj

Hasiči v Ústeckém kraji měli kvůli bouřce přes 200 zásahů. Většinou vyjížděli k popadaným stromům a větvím. V obci Kytlice evakuovali 66 lidí z dětského tábora. V terénu v souvislosti s odstraňováním následků bouřky už nyní zůstává jen několik hasičů. ČTK to dnes řekl mluvčí krajských hasičů Petr Pelikus.

Do Kytlice vyjížděli hasiči kolem 22:30. „Z preventivních důvodů jsme odvezli všechny účastníky tábora do místní požární zbrojnice. Po vyhodnocení situace se kolem jedné hodiny mohli všichni vrátit zpět,“ uvedl Pelikus. Starostka obce Monika Hladíková ČTK řekla, že kromě evakuace žádné mimořádné události hlášeny nejsou. „Byla to velmi silná bouřka jako jinde, ale žádné škody nemáme,“ uvedla.

Karlovarský kraj

Hasiči v Karlovarském kraji měli v noci na dnešek kvůli bouřce 80 zásahů. Nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve nebo odčerpávali vodu ze zatopených prostorů. V obci Hranice na Chebsku evakuovali 62 lidí z dětského tábora. Ani u jedné události nemají hasiči hlášené zranění, informoval dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Bouřka se silným deštěm a větrem zasáhla Karlovarský kraj v úterý ve večerních hodinách. Po 18:00 zasahovali hasiči v okolí Aše, kde ve dvou desítkách událostí odčerpávali vodu ze zatopených prostorů, nejčastěji ze sklepů. V Hranicích na žádost starosty obce zajistili evakuaci 42 dětí a 20 dospělých z dětského tábora. Účastníci tábora nebyly podle mluvčího v ohrožení, jejich přesun do místní sokolovny byl pouze z preventivních důvodů. V Dolním Žandově voda z místního potoka ohrožovala několik domů, hasiči u těchto domů postavili protipovodňovou zábranu z pytlů s pískem.

Reklama

Doporučované