Hlavní obsah

Českem se šíří smrtící virus kaprů. Je třeba zlikvidovat celé populace rybníků

Herpesová nákaza ryb se šíří Českem. Potvrzeno je 8 ohnisek, na výsledky z dalších krajů se čeká.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Českem se šíří smrtící virus kaprů a dalších ryb. Potrvrzeno je osm ohnisek. Výskyt je hlášený z Prahy, středních Čech, z Moravy a Pardubického kraje. Na dalších místech zatím probíhají testy. Všechny ryby se musí utratit, rybníky vypustit a virus odborně zlikvidovat.

Článek

Jedná se o koi herpes virus, což je obzvláště nebezpečné onemocnění kaprů virového původu. Napadá nyní našeho kapra, kterého známe z vánočních chovů.

„Zatím není důvod k panice. My jsme tady už měli v minulosti takové onemocnění. Poprvé se ve světě objevilo v roce 1998 v Izraeli a v USA. Máme zde osm ohnisek a takový stav už jsme tu měli a nedomnívám se, že by to mělo mít zásadní vliv na produkci,“ vysvětluje ichtyolog z Českého rybářského svazu Pavel Vrána.

Přenos viru může být přes nakaženého ptáka, který se ryby třeba jen dotkne. Do rybníka se může dostat i nakažený kapr, kterého někdo přiveze ze zahraničí, i když je to protizákonné.

„Jsou to viry, které jsou v našich rybnících přítomné, když je hustá obsádka, tak se snadno přenáší dál. Čtyři hodiny vydrží i v samotné vodě bez hostitele. Hostitelem může být daleko více druhů, než je kapr, proto se při výskytu viru přechází k lividaci celé obsádky rybníku, abychom měli jistotu,“ říká Pavel Vrána.

Na rybách je nemoc poznat podle toho, že jsou malátné, pohybují se bez typických reflexů, jsou dezorientované v prostoru, napadená je i kůže a je viditelné zduření žaber.

„Nemusíme se bát, tento virus je specifický pro kapry a nepřenáší se na nás. Ryba není teplokrevná jako my a virus si s teplotním skokem neporadí,“ uklidnňuje ichtyolog.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované