Hlavní obsah

Česko bojuje s chřipkovou epidemií. Hlavní hygienička radí, jak nemoci předejít

Rozhovor s hlavní hygieničkou ČR Evou Gottvaldovou o chřipkové epidemii v Česku.

 

Reklama

Chřipková epidemie už zasáhla všechny kraje v Česku. V několika krajích nemocnice zakázaly návštěvy pacientů. Hlavní hygienička Eva Gottvaldová doporučuje očkování a radí striktně dodržovat hygienické zásady, jako například mytí rukou po cestě v hromadné dopravě.

Článek

Českou republiku zasáhla chřipková epidemie. Pacientů přibývá ve všech krajích. Nejvíce nemocných hlásí Liberecký, Jihočeský, Jihomoravský, Středočeský a Ústecký kraj. O epidemii se hovoří, když se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 tisíc lidí.

Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové bude mít chřipková epidemie standardní průběh. Západní Evropa byla onemocněním zasažena již o dva týdny dříve. To, že do Česka chřipka dorazí, se předpokládalo. Epidemie podle očekávání potrvá šest až osm týdnů.

Letos na chřipku zemřelo již deset lidí. Nemoc je komplikující zejména u starších lidí, kteří mají již základní onemocnění. Podle Gottvaldové se tak většina úmrtí týkala osob starších 60 let.

Jak se před chřipkou chránit?

Hlavní hygienička doporučuje absolvovat očkování proti chřipce ještě před zahájením její sezony. Aktuálně je na zvážení každého nechat se očkovat už v průběhu epidemie. Gottvaldová nicméně připomíná, že doba na vytvoření protilátek trvá dva týdny.

Chřipka je kapénková infekce. Přenáší se tedy zejména při kašlání a kýchání. Hygienička Eva Gottvaldová radí chránit sebe i své okolí. Nutné je používat papírové kapesníky a užitečné je i krátké intenzivní větrání. Důležité je také dodržování hygienických zásad - pravidelně si mýt ruce, a to po cestě v hromadné dopravě, popřípadě používat dezinfekční gely.

Nemocnice zakázaly návštěvy pacientů

Oproti minulému týdnu stoupl počet nemocných o 18 procent. Některé nemocnice a domovy důchodců tak zakázaly návštěvy nemocných.

Okamžitý zákaz návštěv pacientů na všech odděleních nařídila krajská nemocnice v Liberci. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. V nemocnici dosud platil zákaz jen na některých odděleních. Kvůli chřipce návštěvy omezila i jiná zařízení ve městě. V Liberci je epidemie chřipky nejsilnější v Česku. Od minulého týdne nemocnost v Libereckém kraji stoupla o 21,1 procenta a na 100 tisíc obyvatel připadá 2151 nemocných.

Stejný zákaz nastal také v Ústeckém kraji, který rovněž překročil hranici pro epidemii akutních respiračních onemocnění. Krajská zdravotní nemocnice, pod kterou spadá pět krajských nemocnic, zakázala návštěvy v ústecké Masarykově nemocnici, v dalších je omezila na některá oddělení.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými. Pokud je člověk nemocný, je nejlepším řešením vyléčit nemoc doma a nešířit ji ve svém okolí.

Reklama

Doporučované