Hlavní obsah

Česko bude mít druhý unikátní přístroj, který léčí nádory mozku

V Česku bude druhý unikátní ozařovací přístroj.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po třech letech jednání si CyberKnife může pořídit pražská Ústřední vojenská nemocnice.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví povolilo do další české nemocnice koupit unikátní ozařovací přístroj CyberKnife.

Tento typ přístroje se využívá u onkologických pacientů. Dokáže ozařovat s mnohokrát větší přesností než jiné lineární urychlovače.

Tomu, že jde o špičkové vybavení, odpovídá i jeho cena. Pohybuje se od 150 do 200 milionů korun. Nyní – po zhruba třech letech jednání – si ho může pořídit Ústřední vojenská nemocnice v Praze.

Nákup přístroje CyberKnife schválila komise Ministerstva zdravotnictví. Půjde teprve o druhý podobný přístroj. Ten první už několik let používá Fakultní nemocnice Ostrava.

„Jeho unikátnost je v tom, že dokáže celotělové ozáření a v podstatě léčit řadu nádorů, zejména mozku,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Nemocnice uspěla na čtvrtý pokus

Vojenská nemocnice se svou žádostí uspěla až na čtvrtý pokus. Na nákup přístroje přitom dostane dotaci od Ministerstva obrany. Pro koupi přístroje má však cenový strop, který činí 160 milionů korun.

Ministrův náměstek Prymula v této souvislosti připomíná, že by to bylo o třicet milionů méně, než za kolik svůj CyberKnife v roce 2010 koupila nemocnice v Ostravě. Právě výše ceny, za jakou kybernetický nůž v Ostravě koupili, je od té doby zpochybňována.

Ústřední vojenské nemocnici by měl se zaváděním přístroje vypomoci také lékař David Feltl. Ten stál u zrodu přístroje CyberKnife v Ostravě. Seznamu řekl, že ho oslovila sama nemocnice.

„Mám nějaké know-how, jak se to zavádí. Počínaje tím, jak má vypadat ozařovna, přes to, co se na tom dá a nedá dělat. Takové základní věci, na které jsem si musel přijít sám v Ostravě,“ uvedl Feltl.

Přístroj ošetří zhruba 250 pacientů za rok 

Zástupci Ústřední vojenské nemocnice nechtějí zatím koupi přístroje komentovat.

„Nemáme ještě k dispozici rozhodnutí komise, považujeme tedy za slušnost se k záležitosti do doby doručení oficiálního stanoviska komise nevyjadřovat,“ řekla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Seznam však získal dokumenty, které zástupci nemocnice předložili přístrojové komisi.

Uvádí, že CyberKnife chtějí využívat zejména pro léčbu pacientů s onemocnění mozku nebo míchy. V první fázi lékaři odhadují, že ošetří zhruba 250 pacientů za rok.

Další CyberKnife už v Česku nebude

Pro srovnání: CyberKnife v Ostravě léčí asi 600 pacientů ročně. Lékaři tam přístroj využívali však i 16 hodin denně.

„Je nutné říct, že všude na světě mi říkali, že to je enormní vytížení. Průměrný počet výkonů na tomto stroji je okolo dvou set ročně,“ doplnil Feltl.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj uvádí, že by jeden kybernetický nůž měl být k dispozici pro zhruba pět milionů lidí. Třeba v Maďarsku mají zatím jeden CyberKnife, v Polsku tři a na Slovensku ještě žádný.

„Dvě tato zařízení by měla být adekvátní pro Českou republiku a další už schvalováno nebude,“ uvedl Prymula. Lékař Feltl však argumentuje tím, že by se dva podobné přístroje klidně v Česku využily.

Reklama

Doporučované