Hlavní obsah
Online

V Praze, Brně a Ostravě protestovaly desítky antirouškařů. Dva zatkla policie

Foto: ČTK

Protestující na Václavském náměstí.

Reklama

aktualizováno •

Domácí i zahraniční dění kolem pandemie covidu-19 sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Na silnicich zemřelo nejméně lidí od roku 1961

- Pozitivita testů v Česku ve středu přesáhla 50procentní hranici

- Česko zůstává v pátém stupni systému PES, hodnota indexu rizika je 80.

- Vakcína zajistí lépe imunitu než prodělané onemocnění, říká známá pneumoložka. Imunita by měla být minimálně na rok.

- V Praze, Brně a několika dalších místech lidé protestují proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace účastní asi 80 lidí, dva z nich policisté pro neuposlechnutí výzvy zajistili..

Včerejší online reportáž:

  • Stodolní na silvestra osiřela

    Stodolní ulice v Ostravě dnes večer ničím nepřipomínala proslulé centrum zábavy. Ulice byla prakticky prázdná, výlohy většiny z desítek podniků byly tmavé. Pouze dva bary nabízely prodej nápojů z okýnek, ale před 21:00 zavřely i ty. Kromě toho byly v ulici otevřeny tři provozovny s občerstvením, které nově nabízejí i rozvozy jídel, zákazníky z ulice ale večer neměly.

  • Demonstrace v Praze skončila, pár účastníků nechtělo odejít

    Demonstrace na pražském Václavském náměstí skončila, na místě zůstávalo kolem deváté hodiny jen asi deset lidí, kteří se odmítali rozejít. Policie Václavské náměstí po 21:00 ze všech stran uzavřela, vstup na něj hlídají těžkooděnci. Od 21:00 platí v ČR zákaz vycházení.

  • Zelenskyj vysvětloval potíže s vakcínami „národním egoismem“

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek vysvětloval obtížné získávání vakcín proti koronaviru „národním sobectvím“, kdy všechny země podle něj tvrdě prosazují vlastní zájmy a do čela globální fronty na očkovací látky se prosadily nejbohatší státy. Ukrajina zatím uzavřela kontrakt na dodávku čínských vakcín, které ještě nebyly schváleny. Prezident současně ujistil, že Kyjev se stará, aby se Ukrajinci co nejdříve dočkali očkování „nehledě na to, že zápolení mezi státy často nebývá moc čestné“.

  • V Irsku přibývá nakažených

    Dobře na tom v posledních dnech není ani Irsko, kde podle agentury Reuters už třetím dnem v řadě přibylo více než 1500 nových případů infekce, přičemž zhruba 4000 dodatečných pozitivních testů z posledních dvou až tří dnů ještě nebylo formálně potvrzeno, takže situace je patrně ještě horší, než ukazují rekordní nárůsty.

  • V Ostravě se na demonstraci sešly dvě desítky lidí

    Demonstrace proti koronavirovým opatřením se dnes uskutečnila i v Ostravě, kde policie asi 30 minut po začátku protestu hlásila dvě desítky účastníků, stejně jako v Olomouci. Krátce po dvacáté hodině policie oznámila, že v Ostravě a Jihlavě protesty skončily a v Olomouci se lidé rozcházejí. Na další místa se podle ní demonstranti nedostavili.

  • Ve Francii se objevil první případ „jihoafrické“ mutace koronaviru

    Ve Francii za posledních 24 hodin do statistik přibylo 19 927 nových případů koronavirové infekce. Ve středu jich bylo 26 457, nejvíce za měsíc. Dohromady se už v zemi koronavirem nakazilo 2 620 425 lidí, což je pátý nejvyšší počet na světě. Zemřelo 64 632 nakažených, z toho 251 za poslední den.

    Francie ve čtvrtek také oznámila první výskyt „jihoafrické“ mutace koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že varianta 501.V2 byla objevena u muže žijícího ve Francii, poblíž hranic se Švýcarskem. Nedávno však pobýval v Jihoafrické republice.

  • Demonstrací antirouškařů se účastní jen pár desítek lidí

    V Praze, Brně a několika dalších místech lidé protestují proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace účastní asi 80 lidí, dva z nich policisté pro neuposlechnutí výzvy zajistili. Protestující provolávali protivládní hesla, vyslovovali se také proti očkování. Většina z přítomných platná vládní opatření nedodržovala, neměli například nasazeny roušky nebo neudržovali předepsané rozestupy.

    V Brně na náměstí Svobody bylo podle zpravodaje ČTK v době začátku demonstrace, tedy kolem 19:00, minimum lidí. Městská část Brno-střed podle její mluvčí Kateřiny Dobešové žádnou demonstraci neměla nahlášenou. Protestující se svolávali přes sociální sítě. Na náměstí ale byl klid, stejně jako v širším centru Brna.

  • Británie opět hlásí rekordní počet nově nakažených

    Británie ve čtvrtek ohlásila rekordní počet 55 892 nových případů koronavirové infekce a 964 dalších souvisejících úmrtí. Podle dat britské vlády země překonala úterní rekord 53 135 nově infikovaných. Ve středu do britských statistik přibylo 50 023 potvrzených případů a také 981 zemřelých. Británie, která má téměř 67 milionů obyvatel, patří mezi nejhůře zasažené evropské země nynější pandemií. Na ostrovech se už nakazilo téměř 2,5 milionu lidí a nejméně 73 512 infikovaných zemřelo.

  • Počet nově nakažených v Itálii vzrostl, počet úmrtí ale klesá

    Itálie zaznamenala 23 477 případů koronaviru diagnostikovaných za posledních 24 hodin. To je více než ve středu, kdy denní přírůstek činil 16 202 případů, píše agentura Reuters s odvoláním na statistiky italského ministerstva zdravotnictví. Počet úmrtí v souvislosti s covidem-19 ale v posledních dnech klesá - dnes bylo zaznamenáno 555 úmrtí, o 20 méně než ve středu.

  • Od ledna se snižují ceny PCR testování

    Zdravotní pojišťovny budou za PCR test na covid-19 platit od nového roku zdravotnickým zařízením 1109 korun místo dosavadních 1674 korun. Za odběr platily dosud 117 korun, nově to bude 167 korun. Pro samoplátce bude podle cenového předpisu ministerstva cena maximálně 1309 korun.

  • Pracovník nemocnice v USA prý úmyslně zničil 500 dávek vakcíny

    Policie v americkém státu Wisconsin vyšetřuje případ, kdy zaměstnanec nemocnice úmyslně zničil 57 ampulek vakcíny proti koronaviru od firmy Moderna. Podle internetových stránek USA Today by takové množství stačilo k naočkování více než 500 lidí. Vedení nemocnice ve městě Grafton v sobotu původně uvedlo, že jistý zaměstnanec vakcíny omylem nechal přes noc vyndané z mrazáku. Ve středu však informovalo, že je podle všeho zničil úmyslně. Proč zaměstnanec očkovací látku znehodnotil, není zatím jasné. Dostal výpověď z práce.

  • Na Slovensku se uzavřou lyžařská střediska

    Slovenský ministr dopravy Andrej Doležal ve čtvrtek oznámil, že s dneškem musí zastavit provoz lyžařská střediska a že hotely nebudou moci přijímat nové hosty. Ti, kteří už v nich ubytovaní jsou, mohou zůstat, pobyt si ale nemohou prodloužit.

  • Pro cestující do Norska bude platit testovací povinnost

    Všichni lidé, kteří přicestují do Norska, se budou muset od soboty podrobit testu na koronavirus, a to nejpozději 24 hodin po příjezdu. Testu se musí cestující podrobit co nejdříve na letišti nebo na jiném hraničním přechodu ve skandinávské zemi. Lidem, kteří povinnost nesplní, bude hrozit pokuta. Vyňati z testovací povinnosti budou děti mladší 12 let. Další výjimky se vztahují na zaměstnance v kriticky důležitých funkcích nebo příhraniční pendlery. Kvůli opatření budou zavřeny menší hraniční přechody bez testovacích stanovišť.

  • Očkování zajistí imunitu minimálně na rok, soudí pneumoložka

    Očkování podle pneumoložky Markéty Bláhové zajistí delší imunitu než prodělání covidu-19. Délka imunity se odhaduje minimálně na jeden rok. „Slibuji si od očkování stabilnější, robustnější a delší imunitu než po prodělaném onemocnění,“ uvedla Bláhová. Podle ní se při dosavadních analýzách krevní plazmy ukázalo, že lidé, kteří měli velmi těžký průběh nemoci covid-19, nemají po měsíci až dvou téměř žádné protilátky oproti lidem s lehkým průběhem, kteří mívají protilátek hodně.

  • Slovenská vláda zpřísňuje opatření po rekordním přírůstku nákazy

    Slovenská vláda se rozhodla od Nového roku zpřísnit opatření proti šíření nákazy koronavirem, a to i o zákaz návštěv v domácnostech. Oznámil to ve čtvrtek premiér Igor Matovič na Facebooku poté, co země zaznamenala ve středu rekordních 6315 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Je to nejvyšší denní přírůstek infikovaných od začátku pandemie. Celkem se v zemi s 5,5 miliony obyvatel nakazilo 179 543 lidí, z nichž 2138 zemřelo.

    Matovič podle webu Denníku N oznámil přijetí přísnějších opatření poté, co ho k tomu už několik dní vyzývalo konsilium odborníků i koaliční kolegové. Mnozí experti navrhovali zavést přísnější uzávěru již před Vánoci. Premiér avizoval, že vláda na dnešním mimořádném zasedání má schválit zákaz domácích návštěv. Přísnější opatření budou platit už od nadcházející půlnoci. Tedy podle Denníku N už nebude platit ani výjimka na vytváření takzvaných bublin, ve kterých lidé prožili vánoční svátky.

  • BioNTech požádal EMA o povolení šesti dávek z ampule

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) potvrdila, že německá firma BioNTech požádala o povolení k aplikaci šesti dávek jí vyvinuté očkovací látky proti covidu-19 z jedné ampule. Zatím unijní léková agentura schválila použití pěti dávek na ampuli, ale například nemocnice v České republice mohou už od středy díky rozhodnutí českého Ministerstva zdravotnictví očkovat z jedné ampule vakcíny od firem Pfizer a BioNTech šest lidí namísto pěti.

  • V lednu se změní výpočet skóre systému PES

    Výpočet skóre protiepidemického systému PES se nezmění od 1. ledna příštího roku, ale později v lednu. Novou metodiku Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ještě připravuje. Česko je v současné době v pátém stupni PES, skóre je 80 bodů ze sta. Okres Rakovník dosáhl maximálních sta bodů.

  • Prezident Si prohlásil, že Čína již překonala dopady pandemie

    Čínský prezident Si Ťin-pching v novoročním projevu uvedl, že Čína již překonala dopady pandemie a druhou vlnu epidemie koronaviru má zcela pod kontrolou, píše agentura Kjódó. V desetiminutovém projevu prezident také pochválil občany, jak skvěle zvládli boj s koronavirem, a jmenoval všechny složky zapojené do bojů v první linii. Čína je zemí, odkud se podle dosavadních poznatků začala nákaza koncem minulého roku šířit.

  • Bidenův tým chystá den před inaugurací pietu za oběti covidu

    Výbor, který má na starosti inauguraci příštího amerického prezidenta Joea Bidena, chystá den před jeho uvedením do úřadu pietní akci za více než 340 000 obětí covidu-19 ve Spojených státech. „Když tolik Američanů truchlí kvůli ztrátě příbuzných, přátel a sousedů, je důležité, abychom vzdali hold těm, kteří zemřeli, a zamysleli se na jedním z nejnáročnějších období v dějinách naší země,“ řekla ve čtvrtek podle internetových stránek televize CNN šéfka komunikace Bidenova inauguračního výboru Pili Tobarová. Podle současných plánů se 19. ledna v 17:30 ve Washingtonu (23:30 SEČ) rozezní zvony kostelů, budovy budou nasvětleny. Světelné představení se chystá také u vodní nádrže u Lincolnova památníku.

  • Trasovačů od listopadu výrazně ubylo

    Nové případy nakažených koronavirem a jejich kontakty trasovalo ve středu 1307 lidí, 715 z nich byli zaměstnanci krajských hygienických stanic. Na stejný počet případů jich začátkem listopadu bylo o 600 víc. Vyplývá to z aktuálních zveřejněných dat chytré karantény.

Reklama

Hlavní zprávy