Hlavní obsah
Online

21 nových případů za den. Koronavirus v Česku nabírá na dynamice

Foto: Profimedia.cz

Muž se chrání rouškou.

Reklama

aktualizováno •

V Česku je aktuálně 61 případů nákazy novým koronavirem. Za den tak přibylo 21 nakažených, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v úterý v České televizi. Očekává další nárůst.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví vydalo kvůli koronaviru zákaz pořádání kulturních, sportovních i společenských akcí s počtem nad 100 osob. Zákaz začne platit v úterý od 18:00. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů, řekl premiér Andrej Babiš. Současně od středy přerušuje výuku na školách. Otevřeny nadále zůstávají jen mateřské školy a jesle.

Přehled nových vládních opatření kvůli koronaviru

• od úterních 18 hodin se ruší všechny kulturní, společenské i náboženské akce nad 100 osob

• od středy se zavírají základní, střední a vysoké školy. Mateřské školy a jesle zůstávají v provozu

• sportovní akce by se mohly teoreticky konat bez diváků

• restaurace či nákupní centra zůstávají otevřená

Na některých hranicích v ČR začaly namátkové kontroly, vznikne na nich zázemí pro odběry vzorků u lidí s podezřením na nákazu. Kontroly budou i v mezinárodních rychlících. Od úterka stát také zakázal návštěvy na lůžkových odděleních nemocnic a v domovech seniorů. Vláda v pondělí schválila bezúročné půjčky pro firmy postižené nákazou, vyčlenila na ně prozatím 600 milionů korun.

Testy včera potvrdily infekci u šesti lidí, mají vazbu na Itálii. Je mezi nimi dvanáctiletý chlapec a jedna žena ze Zlínského kraje. Praha 7 na Facebooku informovala, že jeden z pozitivně testovaných je rodič, který má dítě ve školce MŠ Letohradská. Školka bude v úterý preventivně uzavřena, čeká se na výsledky testů dítěte.

Tisková konference po jednání Bezpečnostní rady státu ke koronaviru.Video: čtk, ČTK

Ředitelské volno kvůli výskytu koronaviru u otce dvou žáků vyhlásila ale také Základní škola Norbertov v Praze 6. K posledním dvěma prokázaným případům zatím ministerstvo podrobnosti nezveřejnilo. Ředitelka středočeských hygieniků Jarmila Rážová řekla večer České televizi, že jde o muže a ženu ze středních Čech, byli na zájezdu v Itálii.

V úterý se potvrdila první nákaza v Olomouckém kraji. Jde o zaměstnance zahraniční firmy, který leží na infekčním oddělení prostějovské nemocnice.

Podle pátečního nařízení se musí všichni obyvatelé ČR, kteří se od soboty vrátili či vrátí z Itálie, ohlásit praktickému lékaři. Ten je pak musí poslat do dvoutýdenní karantény.

  • Havlíček: V boji s koronavirem vítězí ten, kdo je rychlý

    Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček se v úterý pro Radiožurnál vyjádřil k současné krizi. „Raději jsme obezřetnější a opatření děláme dříve, protože stejně by nás to neminulo. Vítězí ten, kdo je rychlý,“ vysvětlil.

  • V Olomouckém kraji jsou tři potvrzené případy nákazy koronavirem

    Ze 61 potvrzených případů nákazy koronavirem jsou 3 v Olomouckém kraji. V úterý večer to v rozhovoru pro Českou televizi uvedl olomoucký hejtman Ladislav Oklešťek. Prvním případem v kraji byl dnes Japonec, který žije v Olomouci, leží na infekčním oddělení prostějovské nemocnice. Další dva nakažení jsou manželský pár z Litovle.

    „Je to Japonec, který žije v Olomouci a pracuje v Olomouckém kraji. Byl na služební cestě v Anglii a zdržel se chvíli v Mnichově,“ sdělil Okleštěk. Dodal, že muž byl po návratu do Česka od začátku března v karanténě. Muž žije sám, a protože se u něj příznaky nemoci postupně zhoršovaly, tak kontaktoval lékaře. Nakonec se ukázalo, že je nakažený koronavirem. Skončil na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov.

    Novým koronavirem se nakazil také manželský pár z Litovle. „Trasologie odpovídá tomu, co bylo doposud, to znamená, že byli na lyžích v Itálii,“ řekl olomoucký hejtman České televizi.

  • Některé nemocnice upozornily vládu na nedostatek respirátorů

    Zástupci některých nemocnic upozornili na úterním jednání na Úřadu vlády ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že nemají dostatek respirátorů. Ministr je ujistil, že do konce týdne jim stát zašle zásobu, která bude nemocnice na čas saturovat.

    Ministr také upozornil na to, že stát se chce intenzivně zaměřit na rozšíření testování na koronavirus. Například v pražském Motole kvůli tomu ve středu vznikne nové odběrové místo.

    Vláda již v pondělí schválila centrální nákup přes 200 000 respirátorů pro nemocnice a praktické lékaře. V první etapě by měli dostat ochranné pomůcky praktičtí lékaři a velké státní nemocnice. Krajské nemocnice a menší zařízení v regionech si stěžují, že kvůli omezení prodeje nemohou ochranné pomůcky sehnat.

  • Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo nabídku k dodávce ochranných masek

    Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo výzvu k podání nabídek výrobcům a dodavatelům ochranných pomůcek, a to pro nákup respirátorů FFP2, FFP3 a ochranných dýchacích polomasek. Místem plnění zakázky bude dle oficiálních informací ministerstva celá Česká republika. V prohlášení je uvedeno, že v každém kraji půjde o 2 až 3 místa a celkem jich bude zhruba 40.

  • Miloš Zeman počítá po návštěvě Číny s karanténou v Lánech

    Prezident Miloš Zeman nepřímo potvrdil, že se zúčastní dubnového summitu v Číně. Počítá, že následnou dvoutýdenní karanténu stráví na zámku v Lánech. Řekl to dnes televizi Nova. Summit Číny se 17 středo a východoevropskými zeměmi se má konat v polovině dubna v Pekingu.

    Prezident na začátku roku účast na summitu odmítl kvůli nedostatečným čínským investicím v České republice. Účast Zemana na summitu nakonec v posledních dnech potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček i premiér Andrej Babiš. Pražský hrad dosud Zemanovu účast nepotvrdil, prezident tak ale dnes nepřímo učinil.

    Řekl, že v Pekingu, kde je podle něj situace ohledně koronaviru klidná, se chce chránit stejně jako ostatní hlavy států. Dodal, že když mu to hygienici dovolí, následnou dvoutýdenní karanténu by trávil na zámku v Lánech.

  • Babiš požádá o pomoc studenty lékařských fakult

    Premiér Andrej Babiš dnes v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že stát plánuje vyzvat studenty 5. a 6. ročníků lékařských fakult, aby pomohli v nemocnicích, kterým můžou chybět sestry kvůli uzavření škol.

  • Zeman podporuje opatření proti šíření koronaviru v ČR

    Prezident Miloš Zeman podporuje opatření zavedená v boji proti šíření nového typu koronaviru. Pokud se někomu zdají drastická, má si uvědomit, že při jejich nezavedení by mohly nastat smrtelné případy onemocnění. Zeman to dnes řekl televizi Nova.

    Prezident si nemyslí, že by se situace vyhrotila jako v Itálii, která zavedla karanténu v celé zemi. Varoval před nákupní horečkou. Zároveň také označil za velkou záhadu, proč se situace v Itálii vyvinula v epidemii s daleko horšími následky než v dalších zemích. Zeman odmítl kritiku vlády za nedostatečnou komunikaci. Označil takové výtky za hloupé, protože vláda pořádá „několik tiskových konferencí denně“.

  • Hradecký kraj do konce týdne oznámí distribuční místa pomůcek

    Královéhradecký kraj do konce týdne oznámí distribuční místa, ze kterých bude rozdělovat ochranné pomůcky pro záchranáře, praktické lékaře, lékárníky a další poskytovatele zdravotnických služeb.

    Kraj také zřídí informační telefonní linku pro odběratele, vyplynulo z dnešního zasedání bezpečnostní rady kraje. Chystané opatření souvisí se šířením nového typu koronaviru.

  • V Praze nepojedou školní autobusy a omezí se linka na letiště

    V Praze nepojedou vzhledem k uzavření škol kvůli ohrožení koronavirem školní autobusy a omezí se provoz linky 119 na letiště.

    Kvůli uzavřeným školám bude zrušen provoz školních linek číslo 251 až 275. „Nemá smysl, aby byly v provozu. Budeme omezovat ještě linku 119, která není vůbec vytížená, téměř nikdo na letiště nejezdí,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr. Omezeny budou také autobusové linky 107 a 143. Zvýší se intenzita dezinfekce vozů MHD. „Apeluji i na cestující, aby dbali na základní hygienické návyky,“ řekl Scheinherr.

    Zahájené školní lyžařské kurzy budou dokončeny. Provoz bazénů bude omezen, aby v nich nebyla více než stovka lidí, a zruší se akce na náplavce. Na rozdíl od škol zůstanou otevřeny domy pro děti a mládež. Novinářům to dnes řekli po jednání bezpečnostní rady města primátor Zdeněk Hřib a pražští radní.

  • Musíme zastavit ten vir, řekl Andrej Babiš v České televizi

    „Přijali jsme jedny z nejtvrdších opatření v Evropě, ale je to důležité. Musíme zastavit ten vir, to je základ. Samozřejmě dopady na ekonomiku budou, chceme podpořit především malé a střední podniky, které mají problémy. S ekonomickými důsledky počítáme, celkový dopad na Evropu bude velký,“ sdělil premiér Andrej Babiš České televizi.

  • Zlín uzavře své městské instituce

    Bezpečnostní rada Zlína v úterý rozhodla o uzavření městských institucí. Uzavřeny budou instituce zřizované městem – Městské divadlo Zlín, městské lázně, Památník Tomáše Bati, kulturní institut Alternativa i klub seniorů, a to s platností od středy. Rada také vyzvala k respektování nařízení vlády týkajícího se zákazu konání akcí s účastí nad 100 lidí.

    Zlínské divadlo, které má kapacitu hlavního sálu 687 míst, ruší i představení v menších sálech, ve Studiu Z a v Dílně. Opatření platí do odvolání. „Kromě divadelních představení rušíme i Dětský karneval, plánovaný na 15. března,“ uvedl ředitel divadla Petr Michálek.

  • Pardubická MHD bude jezdit v prázdninovém provozu, jízdenku u řidiče nekoupíte

    V návaznosti na úterní opatření vlády České republiky proti šíření koronaviru začne dopravní podnik v Pardubicích jezdit v prázdninovém jízdním řádu jako o jarních prázdninách. Dopravní podnik zároveň do odvolání zruší doplňkový prodej jízdenek u řidiče z důvodu vyšší ochrany svých zaměstnanců. Sousední Hradec Králové kvůli novým opatřením ruší ranní školní linky. Jízdní řád však zůstává v běžném režimu.

  • Počet nakažených koronavirem vzrostl na 61, za dnešek o 21 lidí

    Počet nakažených novým typem koronaviru v Česku se zvýšil o další tři na 61. Za dnešek je 21 nových potvrzených případů nákazy, řekl v České televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Očekává další nárůst, protože ještě dnes budou další výsledky testů.

    K dnešnímu ránu bylo případů 40. Jedná se tak o dosud největší nárůst počtu případů za jeden den.

    Mezi novými nakaženými není žádný takzvaný komunitní přenos, při kterém není jasné, kde nebo od koho se pacient nakazil, řekl ministr.

  • V pražské zoo do odvolání uzavřeli pavilony a vnitřní expozice

    V pražské zoo až do odvolání budou uzavřeny všechny pavilony a vnitřní expozice. Jde o preventivní opatření přijaté v souladu s rozhodnutími Bezpečnostní rady státu a s ohledem na skutečnost, že v uvedených prostorách dochází k větším koncentracím tuzemských i zahraničních návštěvníků a jsou v nich mnohdy specifické mikroklimatické podmínky. Naproti tomu venkovní prostory zoo fungují víceméně jako park.

    „S okamžitou platností jsem dnes rovněž rozhodl o zrušení všech programů v zoo pro veřejnost, včetně komentovaných krmení, a to také až do odvolání. Slavnostní otevření Darwinova kráteru plánované na sobotu 28. března odkládáme předběžně na sobotu 30. května,“ sdělil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

    Zaměstnancům zoo vedení zajistí stravování bez kontaktu s návštěvníky. Profesím, u kterých je to možné, bude vzhledem k uzavření škol nabídnuta práce z domova.

  • Jedna z pacientek s koronavirem je studentkou VŠE v Praze

    Jedna z pacientek nakažených novým koronavirem je studentkou Vysoké školy ekonomické v Praze. Školu o tom informovala pražská hygienická stanice. Škola to pak uvedla na svém webu. Již v pondělí odpoledne se kvůli kontaktu této studentky s jiným nakaženým škola uzavřela a čekala na výsledky testu. Hygienikům nyní předala seznamy lidí, kteří s ženou chodili na výuku. Další informace zatím nedostala.

    Podle školy je nemocná studentkou navazujícího magisterského studijního programu, která se minulý týden účastnila výuky.

    Podle mluvčí školy Martiny Mlynářové má VŠE 13 261 studentů a 2373 zaměstnanců.

  • Praha ruší školní autobusy a omezí provoz bazénů

    V Praze nepojedou vzhledem k uzavření škol kvůli ohrožení koronavirem školní autobusy a omezí se provoz linky 119 na letiště. Zahájené školní lyžařské kurzy budou dokončeny. Provoz bazénů bude omezen, aby v nich nebyla více než stovka lidí a zruší se akce na náplavce. Na rozdíl od škol zůstanou otevřeny domy pro děti a mládež.

    Tisková konference k pražským opatřením proti koronaviru.Video: ČTK, ČTK

  • Ceny Anděl budou později, Československý-beat festival se ruší

    Vítěze letošních hudebních Cen Anděl vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru vyhlásí v pozdějším termínu. Nové datum bude teprve oznámeno.

    Československý-beat festival pořadatelé zrušili bez náhrady. Všechny vstupenky je možné vrátit v místě zakoupení.

  • Zaorálek rozhodl uzavřít pro návštěvníky příspěvkové organizace

    Ministr Lubomír Zaorálek rozhodl uzavřít pro návštěvníky všechny příspěvkové organizace Ministerstva kultury. Zavřou se galerie, knihovny, muzea i památkové objekty. Zavře se dnes v 18:00 a bude se vracet vstupné, uvedl k tomu ministr kultury.

    Zavře například Národní památkový ústav, Moravská galerie v Brně , Národní galerie v Praze a Národní divadlo v Praze.

    Mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk řekl, že jen za dnešní zrušené představení vyprodané Rusalky bude divadlo vracet 700 tisíc korun na vstupném. Pokud by se mělo vracet vstupné za všechna představení do konce března, činila by tato suma kolem 20 milionů korun.

  • Zavření škol se týká zhruba 1,7 milionu dětí a mladých lidí

    Kvůli uzavření základních, středních, vyšších odborných i vysokých škol by mělo od středy na neurčito zůstat doma zhruba 1,7 milionu dětí a mladých lidí. Nejvíce půjde o žáky základních škol, kterých je přibližně 953 tisíc. Opatření státu kvůli koronaviru se ale dotkne i víc než čtvrt milionu studentů vysokých škol. Z domova nebo v prázdných budovách škol by mělo pokračovat v práci asi 130 tisíc pedagogů. Vyplývá to ze statistik Ministerstva školství.

  • Bude možné uvalit karanténu na cizince cestující do ČR, uvedl Vojtěch

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na svém Twitteru uvedl, že bude možné uvalit karanténu na cizince cestující přes české hranice. Předtím bylo možné karanténu uvalit pouze na osoby s trvalým či přechodným pobytem v ČR.

Reklama

Související témata: