Hlavní obsah
Online

Tempo koronaviru roste, na 10 tisíc nových případů stačily tři dny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku související s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy:

Čerstvá data z ministerstva zdravotnictví z nedělního podvečera:

- V sobotu přibylo v Česku 2556 potvrzených případů nemoci covid-19, což je nejvyšší nárůst o víkendovém dni od začátku epidemie. Za dnešek pak laboratoře zjistily 1107 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 300 méně než v sobotu za stejnou dobu.

- Počet zemřelých stoupl o 11 na celkových 722. Nákaza se celkem prokázala u 81 711 lidí. Ministerstvo zdravotnictví také výrazně revidovalo data o počtu aktivních případů a vyléčených. Podle posledních údajů se s nemocí potýká asi 37 000 lidí, vyléčených je 44 000.

- Laboratoře v sobotu provedly 14 863 testů, zhruba o 8000 méně než v pátek. Nakažených mezi testovanými bylo 2556, tedy největší podíl od začátku epidemie (17,2 procenta).

- Od pondělí začne v Česku kvůli šíření nemoci covid-19 platit nouzový stav. Jeho zavedení na měsíc schválila ve středu vláda. Od pondělí budou na dva týdny platit nová omezení, která ovlivní provoz škol, trávení volného času, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby.

- Prezidentovi republiky Miloši Zemanovi dělá starost narůstající počet úmrtí na Covid 19. Podle jeho slov se Česko nevyhne další celostátní karanténě. Uvedl to na televizi Prima.

- Ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl v rozhovoru pro ČT, že mezi mladými lidmi se infekce dál šíří a jedním ze zvažovaných omezení je uzavření druhého stupně základních škol.

  • Na posledních 10 000 potvrzených případů stačily tři dny

    Tempo růstu počtu nakažených koronavirem v Česku se stále zrychluje, celkový počet pozitivních testů přesáhl 80 000, na posledních 10 000 potvrzených případů stačily tři dny.

  • Brno a Ivančice otevírají nová odběrová místa

  • Královéhradecký kraj hlásí 1119 nemocných

    V Královéhradeckém kraji od sobotního do dnešního dopoledne přibylo 62 potvrzených případů onemocnění covid-19. Mezi pátkem a sobotou nárůst činil 77 případů. Celkem v kraji bylo dosud zjištěno 2289 nákaz, jedenáct lidí s covidem zemřelo. Počet aktivních případů nemoci v kraji proti sobotě vzrostl o 62 na 1119, počet uzdravených zůstal na 1159. Vyplynulo to z dnes zveřejněných dat krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

  • Vláda zřejmě odmítne dát krajům 500 Kč na občana

    Stojí to v návrhu stanoviska pro pondělní jednání vlády. 500 korun na obyvatele má podle návrhu sloužit jako náhrada za výpadek daňových příjmů. Vláda již dříve odmítla obdobné návrhy, se kterými přišel Senát nebo Liberecký kraj, tentokrát je předkladatelem Zastupitelstvo Pardubického kraje.

  • Prymula zvažuje uzavření 2. stupně základních škol

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že zvažuje uzavření vyššího stupně základních škol. Každý den podle něj přibývá 420 pozitivně testovaných studentů, celkem je jich přes 8200.

  • Odměny z jara dostanou zdravotníci v listopadu

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že zvláštní příspěvky z jarního období epidemie dostanou zdravotníci v rámci říjnové výplaty, tedy v první polovině listopadu.

  • Dlouhodobý plán představím v pátek, potvrdil Prymula

    „Komplex opatření bude představený v pátek. Bude řečeno, která nastanou příští pátek a jaká chceme udělat dlouhodobě,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle ministra je nutné přijmout i opatření na delší časové období.

  • Zeman: Zřejmě bude potřeba celostátní karanténa

  • Ve Zlínském kraji hraje prim nemocnice. Odpůrci už domlouvají koalici

    Hnutí ANO, které v krajských volbách ve Zlínském kraji těsně zvítězilo před druhými lidovci, usiluje o funkci hejtmana a několik míst v radě. ČTK to řekl volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku Radim Holiš. Povolební vyjednávání zatím ANO vede se subjekty, které se vymezily proti schválené stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Její vznik naopak prosazuje KDU-ČSL dosavadního hejtmana Jiřího Čunka a také STAN.

    Hnutí ANO a druzí lidovci mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu po devíti mandátech. Třetí Piráti budou mít šest zastupitelů, stejně jako STAN. Na pátém místě je ODS s pěti zastupiteli, šestá je ČSSD se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli, stejně jich má koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, která byla osmá.

  • Restauracím v centru Prahy klesly tržby o 90 %, tvrdí asociace

    Přes zimní sezonu se podle předsedy Asociace zaměstnanců a provozovatelů pohostinství Petra Bauera chystá zavřít 30 procent podniků, zhruba polovina restauratérů předpokládá uzavření provozu natrvalo. Asociace sdružuje zhruba 50 provozoven v Praze 1. Asociace hotelů a restaurací ČR usiluje o kompenzace pro stravovací zařízení. Podle jejího prezidenta Václava Stárka by měl vzniknout pro gastronomické provozy obdobný program COVID jako existuje pro poskytovatele ubytování.

  • 245 těžkých případů

    V nemocnicích je podle posledních údajů Ministerstva zdravotnictví 1198 lidí s covidem. Stav 245 z nich lékaři hodnotí jako těžký.

  • Uherskohradišťsko dál bojuje s nákazou

    Nejvýrazněji se v poslední době nákaza šíří na Uherskohradišťsku, kde připadá za poslední týden na 100 000 obyvatel téměř 375 případů covid-19. Na Benešovsku je to 261, na Liberecku 221 a na Hodonínsku zhruba 219 případů na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní.

  • Rekordní sobota

    V sobotu přibylo v Česku 2556 potvrzených případů nemoci covid-19, což je nejvyšší nárůst o víkendovém dni od začátku epidemie. Aktuálně nemocných je 40 821 a hospitalizovaných téměř 1200. S koronavirem v Česku dosud zemřelo 711 lidí, z toho pět v sobotu. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví.

    Dosud nejvíc případů nákazy za jediný den odhalily testy tento pátek, a to 3792. O den dříve stoupl počet případů o 3493. Výrazný sobotní pokles mohl být způsobený počtem provedených testů, který bývá o víkendech nižší než v pracovní dny. Údaj o provedených testech zveřejní ministerstvo dnes vpodvečer.

Reklama

Hlavní zprávy