Hlavní obsah

Vláda zavede povinné testování ve firmách, řekl Babiš

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Od noci z neděle na pondělí bude v Česku zaveden tzv. bavorský model, který ruší uznávání testů. Do restaurací, kadeřnictví, na sportovní a kulturní akce budou vpuštěni jen očkovaní lidé a ti, kteří prodělali covid.

Článek

„Od tohoto času (noci na pondělí – pozn. red) budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidé, kteří překonali covid. Ruší se úplně samotesty, nejdeme na model s PCR testy,“ uvedl premiér. Antigenní testy se budou uznávat jen u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

Opatření bude schvalovat ve čtvrtek dopoledne vláda, jejíž většina se k tomu podle Babiše přiklání. Není k tomu podle předsedy vlády potřeba vyhlásit nouzový stav.

„Vypadá to, že všechna opatření, která jsme dosud dělali, nejsou dostatečná,“ uvedl Babiš.

Babiš ve čtvrtek ráno v rozhovoru pro Radiožurnál doplnil, že vláda také probere, zda se vrátí firmám povinnost testovat své zaměstnance a za jakých podmínek. Není tak jasné, zda bude povinné pouze pro lidi bez očkování nebo i ty, co očkování již mají. „Vracíme se k testování ve firmách,“ uvedl Babiš. Dodal, že náklady na testování stát firmám zaplatí.

Pravidla začnou platit od 22. listopadu. Dotkne se přibližně 2,8 milionu Čechů.

Co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány budou jenom očkování a lidé, kteří překonali covid. Ruší se úplně samotesty, nejdeme na model s PCR testy.
Andrej Babiš, premiér v demisi

Před čtvrtečním dopoledním jednáním vlády se měli podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) sejít zástupci Anticovid týmu pěti stran tvořících novou vládu s Ministerstvem zdravotnictví. Babiš ale řekl, že se dosud Anticovid tým dostatečně nezapojil a že teď už na něj dosluhující kabinet nebude brát ohled.

Pravděpodobný kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že se současným ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) by měl Anticovid tým jednat ve čtvrtek v 7:30. „Pravděpodobně se dozvíme, co přesně odborníci Ministerstva zdravotnictví doporučují, plánují, jaká jsou variantní řešení. My se k tomu vyjádříme a jsem si stoprocentně jistý, že dospějeme ke shodě, která bude ku prospěchu občanům České republiky,“ řekl v ČT.

Odborníci podle něj radí co nejrychleji podat seniorům posilující třetí dávku očkování, co nejdříve vypsat výběrové řízení na nákup kvalitních antigenních testů, které by se případně používaly pro testování ve školách, nebo zajistit dostatečné množství léků pro zamezení těžkého průběhu nemoci.

Válek je přesvědčen o tom, že pokud budou včas zavedeny preventivní kroky či bude vedena řádná očkovací kampaň, není nutné zavádět nouzový stav. „Nouzový stav je zoufalé řešení lidí, kteří nezvládli situaci,“ dodal.

Babiš opět apeloval na lidi, aby se nechali proti covidu-19 očkovat. Podle premiéra je u nenaočkovaných devětkrát větší pravděpodobnost, že budou mít těžší průběh nemoci nebo zemřou. Firmy vyzval, aby testovaly své zaměstnance na přítomnost koronaviru.

Anketa

Je bavorský model vhodný pro Česko?
Ano
37,7 %
Ne
62,3 %
Celkem hlasovalo 41062 čtenářů.

Takzvaný bavorský model ruší možnost prokázat se negativním testem jakéhokoliv typu. V Bavorsku tak lidé, kteří nejsou očkováni, podle platných pravidel nemohou například do restaurací, hotelů nebo na kulturní a sportovní akce. Nejpřísnější takzvaný rakouský model by pak zaváděl omezení pohybu neočkovaných lidí, mohli by jen na nutné nákupy nebo do práce či do školy.

Bavorský model, jak název napovídá, funguje od pondělí v Bavorsku. V pondělí jej vyhlásil bavorský premiér Markus Söder, podle kterého bez uzávěr pro neimunizované nelze za současného rychlého šíření koronaviru postupovat jinak. Söder, který je považován za jednoho z nejvlivnějších premiérů spolkových zemí, se rovněž vyslovil pro povinnou vakcinaci vybraných profesí. Nejčastěji se v Německu hovoří o zdravotnících a pečovatelích.

Lockdown pro neočkované

„Nakonec to skončilo takto, tedy jakýmsi lockdownem pro neočkované. Jinak to ani být nemůže,“ řekl Söder, který opětovně vyzval veřejnost, aby se nechala očkovat proti nemoci covid-19. „Pokud by byli všichni očkovaní, byla by naše situace snadnější. A situace je taková, jaká je,“ uvedl.

Bavorsko je podle Institutu Roberta Kocha (RKI), který je hlavní německou institucí pro potírání infekčních chorob, třetí nejhůře postiženou spolkovou zemí. V Německu činí k dnešku sedmidenní průměr nově infikovaných na 100 tisíc obyvatel 303, v Bavorsku je to 525,7.

V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22.479, zhruba o polovinu víc než za předchozí úterý. Rostl také počet hospitalizovaných s covidem-19, ale méně výrazně. Za uplynulý týden jejich množství stouplo přibližně o čtvrtinu na 4425. Rostou i počty úmrtí lidí s covidem-19.

Reklama

Doporučované