Hlavní obsah

Česko nebude po Agrofertu vymáhat 100 milionů za tousty z Penamu. Zatím

Foto: btwcapture, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo průmyslu, vedené Karlem Havlíčkem (za ANO), má novou analýzu, podle níž byl projekt na výrobu toustů pekárny Penam inovativní. Evropská komise dlouhodobě tvrdí opak a Česku neproplatí dotaci 100 milionů pro Agrofert.

Článek

Nejnovější posudek, na který upozornil server iRozhlas.cz, dopadl pro pekárnu Penam v Herinku u Prahy dobře. Na rozdíl od těch zpracovaných Evropskou komisí, jež tvrdí, že projekt nebyl inovativní. Nový český posudek byl součástí dopisu, který Česko zaslalo do Bruselu letos v březnu a server ho má k dispozici.

„Externí odborník ohodnotil projekt 64 body ze 100, tedy na stejné úrovni, jako bylo hodnocení v rámci výběrového procesu,“ napsalo ministerstvo. Jenže ani tento posudek nepřiměl bruselské auditory změnit názor. „Pokud české orgány zahrnou výdaje týkající se této operace do žádosti o platbu, bude to považováno za neregulérní,“ stojí v odpovědi z Bruselu.

Evropští úředníci nechali projekt znovu posoudit třemi experty a ti opět došli k závěru, že projekt nebyl inovativní a nesplnil tak hlavní podmínku dotace. Dali by mu maximálně 30 bodů, tedy sotva půlku toho, než mu v minulosti udělili čeští úředníci, připomíná iRozhlas.cz.

Dotaci 100 milionů získal Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše už z českého státního rozpočtu. Kvůli auditu o střetu zájmů Babiše však Česko nepožádalo o proplacení dotace z unijních peněz.

Stomilionovou dotaci ale zatím ministerstvo po Agrofertu vymáhat nebude. „Existuje důvodná obava, že pokud by se případné rozhodnutí o odnětí dotace opíralo pouze o názor auditorů Evropské komise, neobstojí u potenciálního soudního sporu před českým soudem,“ řekla serveru mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

Ministerstvo podle ní požádalo Brusel o zaslání posudků, podle kterých linka inovativní nebyla. Podle Filipové však Evropská komise žádosti nevyhověla.

Podle zjištění bruselských auditorů bylo důvodem neproplacení dotace to, že Agrofert použil tuto technologii již dříve a peče toustový chleba stejným stylem v německé společnosti Lieken AG, která rovněž patří Agrofertu, už od roku 2013. O dotaci pro pekárnu z Penamu v Herinku u Prahy požádal Agrofert až o dva roky později.

Reklama

Související témata:

Doporučované