Hlavní obsah

Hamáček: Chtěl jsem s tím seknout, většinou po hádkách s Babišem

Hostem Výzvy byl vicepremiér Jan Hamáček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda zavřela vleky, ale hory jsou plné lidí. Zavřela hospody, některé z nich však načerno fungují dál. Zavřené jsou i hotely, část z nich ale vítá hosty, kteří přijeli na „služební cestu naoko“. Co s tím?

Článek

Vicepremiér Jan Hamáček odpovídal ve Výzvě.

„Situace je vážnější než v minulých týdnech. Epidemie stagnuje,“ řekl minulý týden Jan Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu s tím, že není nasnadě přemýšlet nad zásadním uvolňováním. A jeho slova potvrdila později v týdnu i vláda a některá opatření přitvrdila.

Jak efektivní současná opatření jsou? A jak na ty, kteří je porušují? Vicepremiéra a šéfa ČSSD jsme se ptali také na to, jak hodnotí výpadky očkovacích látek a průběh vakcinace, ale i na to, jak se mu zamlouvají personální změny na Ministerstvu zdravotnictví.

Podívejte se na záznam na webu Seznam Zprávy. Výběr odpovědí vám nabízíme níže:

1:38 - Kdy naposledy jste chtěl „seknout“ s tím, co děláte?

Většinou to je poté, co se nedohodneme s panem premiérem. Naposledy to bylo kolem podzimu, když jsme měli rozhodovat, zda rozvolnit, nebo ne.

15:24 - Jak hodláte ve světle nedávných událostí budovat důvěru Policie ČR?

Je to exces jednoho policejního funkcionáře, který za to zaplatí. Nejedná se o vizitku celé policie. 99,9 procenta práce policie je naprosto bezchybné. Policejní šéf Husák takto plivl do tváře celé policie.

17:55 - Jak to máte s Jiřím Paroubkem, který na večírku v Teplicích byl také? Radí vám?

My jsme spolu od té teplické události nemluvili. Píše mi své názory na aktuální situaci, a když se mi tyto názory líbí, tak se jimi řídím.

19:20 - Po odchodech náměstka Šeda a koordinátora očkování Zdeňka Blahuty se objevila i informace, že by mohl ve své funkci skončit i sám ministr zdravotnictví Jan Blatný. O čem svědčí veškeré tyhle změny?

Je tu mnoho spekulací. Sám jsem mluvil s panem premiérem i panem Blatným a ani jeden toto nepotvrdili. To, že odešel pan náměstek Šedo, mě překvapilo. Práce s ním byla naprosto bez problému. U pana Blahuty jsem očekával, že ve funkci dlouho nevydrží.

22:05 - Pojďme k očkování. Řekl byste, že v Česku vládne očkovací chaos?

Rozhodně ne. V Česku vládne to, že běží první fáze očkování. Počty očkovaných jsou srovnatelné s jinými evropskými zeměmi. Je to složitá logistická operace a na to, jak je složitá, se to celkem daří. Dodávky vakcín bohužel vláda ovlivnit nemůže.

27:03 - Na kdy počítáte s původním cílem vlády proočkovat 60 % populace?

60 % je realistické očekávat koncem léta. Za předpokladu, že bude dostatek vakcín, by tento termín měl platit.

31:55 - Existuje nějaký seznam osob, klíčových pro chod státu, které by měly dostat vakcínu předem? Kdo na něm je?

Je to, tuším, skupina 1B. První priorita byli zdravotníci a senioři 80 plus, kteří už se očkují. Pak je tam třeba integrovaný záchranný systém, učitelé a taky takzvaná kritická infrastruktura. To by mohl být třeba operátor v Temelíně. Politici jsou až dále.

37:25 - Máte představu, jak by podle vás mohla vypadat dobrá kampaň na podporu očkování?

Určitě by to měla být kampaň, která lidi nevyděsí, ale naopak jim vysvětlí, že pravým „světlem na konci tunelu“ je vakcinace.

42:45 - Myšlenku, že by mohly respirátory být na některých místech povinné, už vláda úplně opustila?

Úplně ne. V Evropě si toto dovolilo jen Bavorsko a Rakousko, což jsou oba velmi bohaté státy. Stát musí být dostatečně robustní na to, aby respirátory zajistil i těm, kteří na to nemají.

44:42 - Kdy si myslíte, že se Česko skutečně dostane do lepších časů? Bude to už na podzim?

V tomto jsem opatrný. Pokud zvládneme proočkovat to, co do léta plánujeme, tak už by i léto mělo být relativně lepší. Do normálu bychom se mohli vrátit po letních prázdninách.

Reklama

Doporučované