Hlavní obsah

Vláda schválila kompenzace obcím a zvýšila schodek na 500 miliard

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda na pondělním jednání probírala zvýšení schodku rozpočtu i poslanecké návrhy. Zabývala se také body souvisejícími s koronavirovou krizí. Projděte si, co schválila.

Článek

Peníze pro obce

Obce dostanou od státu příspěvek 1 200 korun na obyvatele jako kompenzaci za nižší příjmy z daní, jejichž výnosy se rozdělují mezi státní rozpočet a právě obce a kraje. Celkové náklady budou 12,8 miliardy. Vláda to navrhne Poslanecké sněmovně.

Malé obce do 3000 obyvatel také dostanou na program oprav škol a školek dalších 3,1 miliardy korun. V současnosti je v programu 300 milionů korun, z kterých je možné financovat 34 projektů. Podmínkám programu přitom vyhovělo 454 projektů. Po navýšení peněz bude tak možné uskutečnit všechny. Peníze ministerstvo vyčlení z vládní rozpočtové rezervy.

Program Antivirus A platí do konce srpna

Stát bude firmám vyplácet příspěvky na náhrady mezd lidem v karanténě či v provozech s nařízeným uzavřením do konce srpna. Vláda dnes schválila prodloužení této podpory s označením A z programu Antivirus, která se poskytovala jen do konce května.

Program Antivirus má bránit propouštění. Vyplácejí se z něj dva druhy příspěvků. Příspěvkem A dorovnává stát 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39 000 korun superhrubé mzdy, příspěvkem B pak 60 procent náhrady při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29 000 korun superhrubé mzdy. Přibýt by měla podpora C, která zahrnuje za určitých podmínek odpuštění sociálních odvodů na tři měsíce firmám do 50 zaměstnanců. Návrh projedná Senát. Vláda už dřív prodloužila „béčko“ do konce srpna, dnes stejně rozhodla i o „áčku“.

Schodek rozpočtu 500 miliard

Vláda také zvýšila schodek státního rozpočtu na 500 miliard korun. Naposledy Sněmovna souhlasila se zvýšením schodku na 300 miliard korun 22. dubna. Před pandemií koronaviru byl schodek rozpočtu letos naplánován na 40 miliard. Ministryně financí Alena Schillerová možnou potřebu dalšího zvýšení schodku připustila minulý týden.

Půjčka osmi miliard od CEB

Česká republika bude také moci přijmout půjčku od Rozvojové banky Rady Evropy (CEB) za zhruba osm miliard korun (300 milionů eur). Půjčku bude možné využít i na uskutečněné nákupy zdravotnického materiálu od počátku roku.

ČR podle schváleného materiálu přijme půjčku od CEB pouze za podmínky, že náklady spojené s úvěrem budou výhodnější než například prodej státních dluhopisů.

Program EU na podporu kurzarbeitu

Česká republika může přijmout půjčku od Evropské komise (EK) na podporu zaměstnanců ohrožených výpadkem ekonomické aktivity v důsledku koronaviru. Zda si nakonec Česko půjčku vezme, bude záležet na konkrétních podmínkách.

Země Evropské unie schválily záměr využít 100 miliard eur (2,7 bilionu Kč), tzv. nástroj SURE, na podporu zaměstnanců ohrožených výpadkem ekonomické aktivity v důsledku koronaviru 19. května. Půjčky pro země podporující kurzarbeit budou k dispozici, až státy poskytnou záruky za úvěr, z něhož bude EK program financovat.

Daňové přiznání do 18. srpna

Daňové přiznání k dani z příjmu za loňský rok bude možné bez sankce podat až do 18. srpna. Ministerstvo financí tak prodlouží v souvislosti s dopady šíření koronaviru lhůtu, která byla dosud stanovena na 1. července.

Tzv. liberační balíček III dále prodlužuje prominutí DPH na bezúplatná dodání ochranných prostředků do 31. července 2020. Až do 31. prosince 2020 odsouvá také povinnost podat daňové přiznání a uhradit daň z nabytí nemovitých věcí. Rovněž budou automaticky prominuty úroky na všech daních za období od počátku nouzového stavu do 31. prosince 2020 v případech, kdy finanční správa povolí posečkání v souvislosti s koronavirem.

Vláda zvýšila rozpočty MZe a MŽP

Vláda odsouhlasila navýšení rozpočtu Ministerstva zemědělství na letošek o miliardu, peníze půjdou na opatření pro boj se suchem a povodněmi. Ministerstvo bude chtít ještě další navýšení na programy spojené s vodou o 1,6 miliardy korun, ministr Miroslav Toman (za ČSSD) o tom bude jednat ve středu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Do letošního rozpočtu Ministerstva životního prostředí přibudou dvě miliardy na financování vodohospodářských projektů obcí. Další tři miliardy má ministerstvo přislíbené pro příští rok. Kabinet dnes také odsouhlasil navýšení rozpočtu Ministerstva zemědělství na letošek o miliardu na opatření pro boj se suchem a povodněmi.

Reklama

Související témata:

Doporučované