Hlavní obsah

Německo Česku nabídlo praktickou pomoc v Moskvě. Diplomaté už jednají

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek s premiérem Andrejem Babišem.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek jednal s velvyslanci zemí NATO. V poledne vypršelo „ultimátum“ Moskvě a Kulhánek telefonoval s Berlínem.

Článek

Česká diplomacie se kvůli kauze Vrbětice připravuje na fatální zvrat ve vztahu s Ruskem - vykuchání ambasád na minimum, nebo dokonce vzájemné vyhoštění velvyslanců. Musí proto řešit, kdo zastoupí české zájmy v Moskvě a bude řešit diplomatickou agendu, když se vztahy propadají pod bod mrazu.

Podle informací Seznam Zpráv česká diplomacie může počítat s podporou Slovenska.

Česko však jedná i s velkými evropskými hráči - zejména Německem. S německým ministrem zahraničí Haiko Maasem si ve čtvrtek volal i nový šéf české diplomacie Jakub Kulhánek.

„Dozvěděli jsme se z delegace německého ministra zahraničí, který je na zahraniční služební cestě, že ministr Heiko Maas dnes poblahopřál svému českému kolegovi Jakubu Kulhánkovi telefonicky k nástupu do funkce a nabídl mu praktickou podporu, aby bylo zajištěno fungování českého velvyslanectví v Rusku. České a německé velvyslanectví v Moskvě jsou již v přímém kontaktu,“ zjistily Seznam Zprávy z diplomatických zdrojů.

Ve hře může být i Francie, s níž Česko momentálně pojí těsnější vztahy - obě země společně chystají navazující předsednictví Evropské unii v roce 2022. Na tamějším ministerstvu zahraničí už také jednal český ambasador Michel Fleischmann. Podporu mu vyjádřil ředitel evropského odboru úřadu.

Solidaritu vyjadřují i menší unijní země a nabízejí České republice diplomatickou spolupráci v Moskvě. „Nabídl jsem, že Česku v Moskvě může pomoci naše tamní ambasáda, protože vím, že česká ambasáda je teď oslabená. Čili jsem se zeptal, jakou praktickou pomoc a podporu česká strana potřebuje, i kdyby z Vilniusu,“ potvrzuje v rozhovoru Seznam Zprávám litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis.

Vedle unijních hráčů je podle informací Seznam Zpráv k diplomatické pomoci připravená i Velká Británie. Prozatím ale nedefinovala přesné parametry možné spolupráce. Jistý precedens je v tomto ohledu i s USA - Češi zastupují Američany v Sýrii.

Česká diplomacie v tomto ohledu musí mít ambici vystoupit ze „středoevropského“ stínu. Ve vztahu k Rusku by jí to nepochybně posílilo - ať už by šlo o zastupování v Moskvě, nebo „solidární“ vyhoštění ruských diplomatů, jako se to dělo v případě otravy agenty GRU v anglickém Salisbury.

Tomu, že jde o geopolitickou hru na vysoké úrovni, nasvědčuje i jeden symbolický detail dnešního velkého dne české diplomacie. V okamžiku, kdy vypršelo české „ultimátum“ Rusku, objevil se před Černínským palácem diplomatický vůz ukrajinské ambasády, který pravděpodobně přivezl do centrály české diplomacie velvyslance Ukrajiny.

„Neměl jsem schůzku s ministrem zahraničních vztahů, ale s panem náměstkem Chmelařem. Jednali jsme o bilaterálních vztacích,“ komentoval po jednání ukrajinský velvyslanec Perebyjnis Jevhen. „Využil jsem této příležitosti, abych pana náměstka informoval o aktuální bezpečnostní situaci podél ukrajinských hranic. Dostalo se mi podpory ze strany České republiky,“ dodává pro Seznam Zprávy.

Na rusko-ukrajinské hranici se zvyšuje napětí, které sleduje celý svět. Stejně jako zdravotní situaci vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

Z NATO zazněla podpora

Ve čtvrtek o detailech kauzy s velvyslanci zemí NATO jednal nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Byl u toho i ředitel BIS Michal Koudelka.

„Všechny členské státy vyjádřily České republice jednoznačnou podporu a odsuzují narušení naší suverenity. Vážím si toho,“ uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Ve 12 hodin vypršela lhůta, kterou česká diplomacie dala Moskvě, aby otočila a pustila zpět vyhoštěné české diplomaty do Moskvy. Ruská strana si na „konkrétní rozhovor“ pozvala českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku.

Ministr zahraničí Kulhánek má odpoledne rozhodnout o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v Praze tak, aby odpovídal stavu na českém velvyslanectví v Moskvě.

Na ultimátu do dnešního poledne panovala podle Kulhánka shoda mezi ním, prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem začala v sobotu. Bezpečnostní složky odhalily, že z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 jsou důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU.

Reklama

Doporučované