Hlavní obsah

Kauza ricin byla válka diplomatů, tvrdí Babiš. Ze země musí dva Rusové

Tisková konference ministra zahraničí Tomáše Petříčka a premiéra Andreje Babiše.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ministr zahraničí Tomáš Petříček dodal, že se diplomacie snažila záležitost vyřešit diskrétně, ruský přístup jí ale nedal jinou možnost. Ruská ambasáda považuje vyhoštění diplomatů za nepřátelský krok.

Článek

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty kvůli případu údajného ohrožení českých komunálních politiků ze strany Ruska. Premiér Andrej Babiš uvedl, že kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace.

„Z předložených důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnostní informační služby (BIS), jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně naší BIS smyšlenou informaci o plánovaném útoku,“ řekl premiér Babiš.

Podle Babiše incident poškodil česko-ruské vztahy a způsobil bezdůvodné vytížení českých bezpečnostních složek. Česko podle premiéra nemůže tolerovat podobné akce na svém území.

Podle Petříčka se diplomacie snažila záležitost vyřešit diskrétně, ruský přístup jí ale nedal jinou možnost než přistoupit k prohlášení dvou diplomatů za persony non grata. Česko tak podle ministra učinilo i s vědomím, že z ruské strany bude pravděpodobně následovat reciproční krok. V diplomacii je obvyklé, že na vypovězení diplomatů druhý stát reaguje stejně.

Ruská ambasáda: Jde o nepřátelský krok

Ruské velvyslanectví v České republice považuje vyhoštění dvou svých diplomatů za nepřátelský krok, který byl od počátku založen na nepodloženém obviňování v médiích. Podle ambasády to svědčí o nezájmu Prahy normalizovat vztahy mezi zeměmi, které poslední dobou degradovaly, za což dává vinu české straně. Velvyslanectví to dnes uvedlo na svém Facebooku.

„Jedná se o vykonstruovanou provokaci. Tento nepřátelský krok, jenž byl od počátku založen na nepodloženém obviňování v médiích, svědčí o nezájmu Prahy normalizovat rusko-české vztahy, které poslední dobou degradovaly, a to ne naší vinou. Jsme hluboce rozčarováni z takového přístupu českých partnerů, jenž nechává čím dál menší prostor pro konstruktivní dialog,“ uvedla ambasáda.

Ruské ministerstvo zahraničí v pátrek večer v prohlášení uvedlo, že krok Prahy považuje za provokaci a nepřátelský krok a pohrozilo odplatou. „Počínání Prahy dostane nejen adekvátní odpověď, ale bude se k němu přihlížet při utváření ruské politiky vůči Česku. Za takové provokace se musí nést odpovědnost,“ uvedl v komentáři tiskový odbor ruského ministerstva zahraničí.

Deník N uvedl, že jedním z vyhoštěných diplomatů je Andrej Končakov, jehož jméno se ve spojitosti s případem v médiích objevilo. Druhým pak má být Igor Rybakov. Oba jsou oficiálně zaměstnanci ruské státní agentury Rossotrudničestvo.

O příjezdu ruského agenta s jedem ricin napsal koncem dubna týdeník Respekt. Přicestovat měl před několika týdny s diplomatickým pasem. Diplomatův příjezd potvrdil český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), odmítl ale komentovat, zda dotyčný Rus měl skutečně u sebe jed. Policejní ochranu ale následně dostali pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), které Rusko kritizuje kvůli krokům jejich úřadů.

Mezi Českem a Ruskem jsou nyní napjaté vztahy. Rusko a jeho přívrženci kritizují Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi.

Novotný je terčem kvůli pamětní desce protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy. Rusko je ale považuje za kolaborantskou ozbrojenou formaci vytvořenou nacistickým Německem. Dlouhodobým sporným bodem je i nedostatečná ruská aktivita při péči o pomníky československých legionářů. České Ministerstvo zahraničí vyzvalo Moskvu k zahájení konzultací o řešení sporných otázek.

Reklama

Související témata:

Doporučované